Zgrabi dodatni popust na dodatno opremo za kolesarske pustolovščine. Uporabi kodoOPREMA10

Čas je za pobeg v naravo!

Čas je za pobeg v naravo!

Toplo vreme in sončni dnevi nas že kličejo v naravo. Z željo po doseganju novih vzponov, novih ciljev in celodnevnih pohajkovanj. Vendar pa je vreme v hribovitem svetu večkrat nepredvidljivo in zato je potrebno poleg nasvetov izkušenih planincev upoštevati tudi izbor pravih pohodnih oblačil, obutve in opreme.


Med izbiranjem planinskih poti naj bo odločitev primerna tvoji psihofizični pripravljenosti. S tem v mislih lahko tudi izbiraš med pohodniškimi izdelki, ki ti bodo popotovanja olajšala in naredila nepozabna. Radovednost po novih izkušnjah, ki nas popelje v hriboviti svet ima s seboj tudi nekaj vprašanj, na katere si je vedno dobro odgovoriti. Poleg spremenljivega vremena, ki nas kaj hitro lahko obišče, se ob tem velja vprašati: „Ali imamo oblačila, ki nas bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom, padavinami ali pred žgočim soncem?“ „Je naša obutev primerna za alpinistične vzpone ali lahkotnejše pohodništvo?“ „Kako velik nahrbtnik in katero opremo potrebujem s seboj?“ In ne glede na vse, je poleg zagrizenih alpinistov med nami tudi nekaj rookie „hribolazcev“, ki z osvajanjem vrhov šele začenjate. Kje in kako se tvoja pot začenja, veš sam/a. Za skrben izbor opreme in za uživanje na pohodniški poti pa ti lahko pomagamo mi.

In ne glede na vse, je poleg zagrizenih alpinistov med nami tudi nekaj rookie „hribolazcev“, ki z osvajanjem vrhov šele začenjate. Kje in kako se tvoja pot začenja, veš sam/a. Za skrben izbor opreme in za uživanje na pohodniški poti pa ti lahko pomagamo mi.

It's Rookie time!

Vsi začetniki ali ljubitelji okoliških hribov do 1000 m nadmorske višine potrebujete povsem drugačno pohodniško opremo, kot jo potrebuje nekdo, ki se vzpenja na Škrlatico, Mangart ali Triglav. Pa začnimo od spodaj navzgor...

Pohodno/tekaški čevlji

Za začetek potrebuješ čevlje z dobrim podplatom in oprijemom, s katerimi te bo spremljal varen korak, ne glede na to ali je pot obarvana s koreninami, gladkimi skalami ali meliščem. Dobro poznani Vibram podplat ni edini, ki zagotavlja dober oprijem in stabilnost. Med prvovrsten izbor spada tako tudi Pomoca – kakovostna zmes gume, ki nudi dober oprijem na suhih in mokrih podlagah. Tekaški in pohodni čevlji se razlikujejo tudi po tem, ali je dodana Gore-Tex membrana. Kakšna je razlika? GTX membrana zaščiti tvoja stopala pred vdorom vode v čevelj, v primeru nenadnih padavin, hoje po mokri travi itd. Ne glede na kakovostno zaščito - malo za šalo, malo za res - pa te Gore-Tex membrana ne bo 100% zaščitila, v kolikor moraš prečkati deročo vodo. Vendar pa ima Gore-Tex membrana tudi svojo slabo lastnost: ni najboljša odločitev za pohajkovanja v vročih poletnih dneh. Kljub temu, da material dobro diha, ti bo na vročem soncu in med hojo v čevlju vroče. Potenje med aktivnostjo enostavno presega sposobnost dihanja čevlja, opremljenega z GTX membrano. Izbiraš lahko tudi med višino čevlja (nad ali pod gležnjem). Čevlji za nižje hribovita področja so lažja, mehkejša, udobnejša a še vedno nudijo potrebno stabilnost in oprijemljivost. Razlikujejo se po velikosti in razporeditvi čepov na podplatu, s katerimi bo vsak tvoj korak varen. Večji kot so čepi na podplatu, manj je čevelj primeren za asfalt in makadam. Zakaj? Asfalt - po domače povedano - zbrusi čepe in tako uniči njihovo prvovrstno funkcionalnost. Kot da bi gamsa zaprl na pašnik med ovce. Nepredstavljivo in nesmiselno.

Športne nogavice

Za varen in udoben korak v čevlju pridemo na naslednji del opreme, ki ga marsikdo spregleda in pozabi nanj. To so športne nogavice. Velikokrat slišimo: „ah, saj nogavice pa imam.“ „Zakaj je pomembno kakšne so?“ O, še kako je pomembno. Pravi izbor nogavic prepreči nastajanje žuljev, prekomerno potenje,
nastajanje bakterij in neprijetnih vonjav. Vsi poznamo bombaž, ki vsekakor ima svoje prednosti, vendar zelo slabo odvaja vlago. Ko je bombaž enkrat moker, smo mokri tudi mi. Zato je v tem primeru boljša odločitev naravna merino volna ali kakovosten sintetičen material. Merino volna dobro odvaja vlago in ima odlične termo regulacijske sposobnosti. Cenejši izbor so sintetični poliestrski materiali, ki so obdelani z različnimi tehnologijami in omogočajo, da bodo tvoje noge med aktivnostjo ostale suhe, brez žuljev in otiščancev.

Hlače

Pri iskanju pravih pohodniških hlač lahko izbiraš med različnimi blagovnimi znamkami, dolgimi ali kratkimi hlačami. Dolge hlače te bodo zaščitile pred žuželkami vseh vrst, pred drgnjenjem kamnov, vlago, vetrom in soncem. Tehnično dovršeni in izbrani materiali zagotavljajo lahkotnost (med hojo ne ovirajo), zračnost (med hojo ti ne bo nikoli prevroče)in vodoodbojni premaz DWR (durable water repellant), ki odbija umazanijo in dežne kaplje. Premaz ne bo zdržal večjega naliva, vendar nudi dovolj zaščite pred rahlimi padavinami.

Vetrovke in jakne

Zelo pomemben del pohodniške opreme so vetrovke in jakne. Razlikujejo se po izbranih materialih in namembnosti. V kolikor spadaš med ljubitelje pohodništva v lepem vremenu, kjer je tvoj največji strah hladen veter, potem potrebuješ lahko in zložljivo vetrovko, ki ne bo zavzela veliko prostora v nahrbtniku in bo vedno pri roki. Za bolj drzne pohodnike, pa je najboljši izbor jakna z Gore-Tex membrano. Njena slabost je ta, da zavzame v nahrbtniku nekaj več prostora, vendar te bo zaščitila v primeru močnejšega dežja.

Pohodništvo in gorski tek prineseta s seboj ogromno pozitivnih stvari. In z izbiro preživljanja časa v naravi, obisku gora in hribov potrebujemo dobro pripravo, kakovostna oblačila opremo in obutev. Mi pa vam na koncu želimo polno lepih razgledov, osvojenih vrhov in najpomemneje- varen korak!