Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Oprema na katero ne smete pozabiti na vašem gravel kolesu!

Gravel dodatki: Kako izboljšati in povečati udobje na tvojem makedamkarju

Ni presenetljivo, da sta vožnja po makadamu in pustolovsko kolesarjenje v zadnjih letih močno dosegla priljubljenost, saj se je kolesarjenje umaknilo z vse bolj razburkanih cest in kolesarjem omogočilo raziskovanje vznemirljivih novih terenov. Poleg večjih kolesarskih blagovnih znamk, ki izdelujejo najboljša gravel kolesa kot del svoje ponudbe, si tudi proizvajalci sestavnih delov in dodatne opreme prizadevajo razviti nove izdelke, ki ustrezajo zahtevam vožnje po prašnih in razgibanih terenih.

S pravim izborom uporabnih dodatkov za gravel kolesa boš lahko izboljšal svojo vožnjo, ne glede na to ali se podajaš na raziskovanje novih poti, želiš zaščititi svoje kolo pred prahom in udarci peska, želiš svoje pripomočke kot so tlačilke, priročno orodje in ostalo pospraviti v trpežne potovalne kolesarske torbe ali redno vzdrževati svoje kolo, da bo vedno pripravljeno na nove dogodivščine.

S tem v mislih smo zate pripravili izbor najbolj uporabne dodatne opreme za gravel kolesa, s katerimi bo tvoja vožnja še boljša in udobnejša.

Blatniki

Ne moremo zanikati, da je vožnja po makadamu, zlasti pozimi in v mokrih vremenskih razmerah, lahko zelo umazana igra. S kolesarskimi dodatki kot so blatniki, si lahko pomagaš, da ne ostaneš le čistejši in bolj suh, ampak lahko tudi podaljšaš življenjsko dobo komponent na kolesu.

Na voljo imaš več možnosti: od tradicionalnih, fiksnih kolesarskih blatnikov v različnih širinah, do univerzalnih možnosti za pripenjanje. Zagotoviti moraš le dovolj prostora med plaščem in blatnikom, da preprečiš kakršno koli zamašitev z blatom ali ostanki, ki so lahko škodljivi ali nevarni zate in za tvoje kolo.

Kolesarski računalniki

Ko gre za vožnjo po brezpotjih, postane načrtovanje poti še pomembnejše. Če si predhodno vedno raziskal pot, ali sledil poti od prijatelja, mogoče na vsakem križišču segal v žep po telefon ali papirnati zemljevid, postane kolesarski računalnik zelo priročen. Ponuja ti predhodno naložene zemljevide vseh najbolj priljubljenih cest in stezic in usmerja zavoj za zavojem.

Najboljši kolesarski računalniki GPS so tu resnično blesteči, saj ti pomagajo, da se osredotočiš na vrtenje pedal z navigacijo zavoj za zavojem. Modeli, kot so Garmin Edge 530, 830, 1040, imajo velike barvne zaslone, ki navigacijo še dodatno olajšajo.

Še vedno pa lahko izbereš alternativo. Da za navigacijo uporabiš držalo za pametni telefon, ki ga namestiš na krmilo kolesa. Prižgeš kolesarsko aplikacijo, kot sta Komoot ali Strava ter se podaš na raziskovanje novih poti.

Zvonec

Kolesarski zvonček, ki je pogosteje rezerviran za mestna kolesa in hibridna kolesa, je lahko zelo pametna ideja, če nekaj svojih makadamskih voženj preživiš na skupnih poteh.

S prijaznim opozorilom »ding-dong« lahko pešce in druge uporabnike poti opozoriš na svojo prisotnost že od daleč.

Od majhnih, minimalističnih zvoncev do bolj elegantnih kovinskih – vedno se najde nekaj, kar ustreza tebi in tvojemu kolesu.

Zaščita okvirja

O tem ni razprave! Vožnja po brezpotjih lahko poškoduje tvoje kolo. Leteči kamenčki, naslanjanje kolesa na predmete (za instagram sliko pač storimo vse..), drgnjenje kolesarskih potovalnih torb, plasti peska, blata in umazanije: vožnja po makedamu lahko resnično uniči oziroma poškoduje barvo na tvojem kolesu.

Tu pride na vrsto zaščita okvirja. Izbiraj med kompleti za celotno kolo, izdelanimi za model tvojega kolesa ali manjšimi, območno specifičnimi prozornimi nalepkami za zaščito cevi pod verigo, pod spodnjo cevjo in tam, kjer obstaja največ možnosti za poškodbe laka.

Prav tako priporočamo, da zaščitiš dele okvirja, kamor nameščaš torbe in torbice, saj kombinacija velctro traku za pripenjanje in zmes prahu, blata oziroma kamenčkov s trenjem in tresljaji lahko povzročijo škodo.

Tubeless in gravel kolesa

V današnjem času večina proizvajalcev že serijsko ponuja makedamkarje s tubeless sistemom brez zračnice. Sam sistem v kombinaciji s TL pravim plaščem, tubeless trakom za obroč in tesnilom omogoča vožnjo pri nižjem pritisku v plaščih, ki po eni strani ponuja več oprijema na mehki podlagi in hkrati zagotavlja več mehobe in udobja. Tubeless sistem sam zapolnjuje vbode in ureze pri manjših luknjicah, za večje težave pa je potrebno s seboj vedno nositi nekaj orodja. Od klasičnih vulkanizerskih insertov, po domače črvov, prijemalke in nepogrešljive Co2 tlačilke.

Gravel torbe in torbice

Kadar govorimo o opremi za shranjevanje najnujnejših predmetov na makadamskih vožnjah, imaš ogromen asortiman. Izbiraš lahko med potovalnimi torbami različnih velikosti, ki jih pritrdiš na krmilo, zadnji prtljažnik, okvir ali sedež. Manjše torbe za dnevne vožnje so namenjene shranjevanju zvitkov orodja, ki jih lahko lepo pospraviš pod pod sedež, torbice za montažo na zgornjo cev, ki omogočajo enostaven dostop med vožnjo. V večje torbe, ki jih montiraš na zadnji prtljažnik, lahko pospraviš vse, kar potrebuješ na daljših potovanjih. Njihove prednosti so predvsem trpežnost materialov in premišljena zasnova. Poleg torb, ki jih namestiš na kolo imaš na izbiro še kolesarske nahrbtnike, ki tvoje potovanje še dodatno olajšajo.

PEDALA

Najboljša pedala za gravel kolesa imajo lastnosti hitrega čiščenja, nizke teže, različne močnosti pripenjanja in odlično delujejo na makadamu, v ciklokrosu in gorskem kolesarjenju XC.

Takoj, ko se odpraviš na brezpotja ter v umazanijo in prah, postane tvoja izbira najboljših pedal za gravel kolo bolj kritična. Pedala bodo deležna precej pritiska, od hitrega vpenjanja do izpenjanja, izpostavljenosti do umazanije in prahu. V pestri ponudbi lahko izbiraš med flat pedali, ki zagotavljajo vožnjo s čevlji z ravnimi podplati in so malenkost bolj vse stranski, saj tvoje kolo lahko uporabljaš tudi za vsakodnevne vožnje v službo. Druga opcija, ki jo ponuja kolesarska industrija so kombinirana pedala. Ta omogočajo možnost zapenjanja na eni strani, na drugi strani pa ponujajo solidno  veliko platformo za uporabo s čevlji z ravnim podplatom. Nizko težo pa boš dobil z uporabo SPD pedal za zapenjanje, ki so namenjeni uporabi s primernimi kolesarskimi čevlji.

 

TLAČILKE

Čeprav tlačilke oziroma po domače »pumpe« sodijo bolj na področje orodij in rezervnih delov, ne pa na dodatke, je prava tlačilka vredna naložba, če si začetnik v vožnji po makadamu. Za razliko od tlačilk za cestna kolesa, ki so optimizirane za visok tlak, so te debelejše mini črpalke bolj primerne za pnevmatike za makadam in gorska kolesa z večjo prostornino in nižjim tlakom.

Za razliko od kartuš CO2, ki jo lahko uporabiš samo enkrat, lahko najboljše kolesarske tlačilke uporabljaš znova in znova. Čeprav sama dimenzija tlačilk še vedno ni najbolj prijazna za prenašanje s sabo si lahko pomagaš z dovolj veliko podsedežno torbico v katero se tlačilko lahko pospravi. Tlačilka lahko prihrani ogromno živcev, časa in slabe volje na terenu.