Pripravi se in prehiti zimo! Uporabi kodo: 20DYNAFIT in ujemi dodatnih 20% popusta na turna oblačila Dynafit.

Fox MTB čevlji?

Gašper, Small Friday

Ja...Fox MTB čevlji. Fox je namreč to sezono vstopil v svet MTB čevljev z novim modelom imenovanim Union in to kar v treh različicah: flat, clipless in clipless BOA.

Mi testiramo in mnenje podajamo o flat različici, ki jo sedaj vozimo že več kot 2 meseca. Spolier alert: res so hudi!

FIT & LOOK

5 naših riderjev se je letos od glave do pet opremilo s Fox opremo in naj naprej povemo prav z vsakim kosom, ki ga poveznemo nase smo izjemno zadovoljni - čelada Speedframe PRO MIPS je super – lahka kot nobena, lepo zračna, s kul magnetnim buckle sistemom za res hitro zapenjanje in snemanje čelade in, kar je najpomembnejše, nudi super zaščito za allmountain furanje. Oblačila so dobro premišljena, materiali so izjemno lahki, elastični in hitro sušeči, look pa itak, tradicionalno cool. O ščitnikih pa itak ne bomo izgubljali besed, Fox Enduro Pro model, je tradicionalno top, zračen model, ki ga pri pedaliranju skoraj ne čutiš, letošnji model ima še udobnejši fit in po občutku bodo še bolje zdržali sezono, ker so malenkost bolj robustni kot prejšnji model.

Čevlji pa so seveda nova zgodba, zgodba v katero je vstopilo veliko brandov, nekateri uspešno, nekateri malce manj uspešno, zato seveda MTB riderji vse nove »prišleke« v ta segment spremljamo malce zadržano in primerjamo s svetim gralom v tem segmentu, ki pa to v zadnjih letih nikakor ni več.

Union flat MTB čevlji so res vrhunski. Zakaj? Prvič, fit je super – 5 riderjev z različnimi širinami nog nas je čevlje že stestiralo in vsi hvalimo kako dobro se čevelj usede na nogo ter niti en ne tarna, da bi se mu čevelj ne prilagodil njegovemu stopalu. Look je super, ker je design v izi, ker ni potrebe, da vsak kos na kolesarju opazovalce bode v oči.

GRIP & SUPPORT

Tema, ki je najbolj pomembna in zaradi katerega na koncu koncev sploh kupujemo MTB čevlje in, na podlagi katere, najbolj sodimo »prišleke« v segment. Najprej se dotaknimo gripa. Podplat ima zelo zanimiv profil, Fox pravi profil panja, in to v praksi pomeni, da se pini dejansko zelo lepo namestijo že v sam profil in že tako nudijo next level grip in občutek na pedalu.

Guma sama, Fox jo imenuje Ultratac™ in jo je razvil sam, na prvi pogled, po pravici ni preveč obetala, ampak pa po prvi vožnji močno ovrže ta prvi vtis, ker je oprijem na pedalu nor, res brez primerjave glede na konkurenco in super lepa osvežitev po dolgih letih furanja le in samo branda, ki smo ga verjetno vsi že nekajkrat prekleli v zadnjih letih.

Support oz. opora, ki ga čevelj nudi je tudi zelo dober in je tako čevelj res vrhunski za vse flat uporabnike.

Edina graja, ki jo lahko napišem za čevelj je, da profil ni najbolj optimalen za hike-a-bike ture, kar pa tudi ni njegov osnoven namen – korektno pa se da z njim odpraviti tudi kam višje, s kolesom na rami, na tem mestu pa bi mogoče lahko izpostavili še, da obstajajo tudi bolj zračni MTB čevlji, ampak zagotovo so ti manj vzdržljivi. Z jesensko kolekcijo rešujejo tudi to, izdali bodo tudi bistveno bolj zračen čevelj z istim podplatom.

Čevelj deluje in je zelo vzdržljiv, po dveh mesecih furanja in cca. 20 turah se v podplatu pini še ne poznajo oz. ni vidnih, tako pričakovanih pri konkurenci, globljih vdolbin pinov. Prav tako je zunanjost čevlja enaka kot ob dnevu nakupa, tako da jih na tem mestu za to lastnost lahko le hvalimo.

OCENA

Fox je s svojim novim čevljem zadel terno in naredili so top MTB čevelj, ki je res lepo in dodobra osvežil ponudbo na MTB sceni in komaj čakamo dneve, ko jih obujemo in se vsedemo na kolo in uživamo v njih na naših trailih.