Kako se lotiti cestnega kolesarstva?

Kako se lotiti cestnega kolesarstva?

Kot začetniku cestno kolesarjenje zdi popolnoma enostavno- usedeš se na kolo in vrtiš pedala. Ampak v praksi so stvari malo drugačne, kmalu potrebujete kar nekaj kosov dodatne opreme, specifična oblačila, namensko orodje... Kar pa niti ni nujno, da bo pri tem zelo trpela denarnica.

Po prvi vožnji z novim cestnim kolesom vas bo gotovo prevzelo navdušenje, svoboda in prihajajoče avanture, ki vam jih lahko »specialka« ponudi. Začetek cestnega kolesarstva je v resnici lažji kot se zdi na prvi pogled. Za vas smo zbrali najpomembnejše začetne informacije: Kaj in kako s cestnim kolesom?

Začetniški vodnik cestnega kolesarjenja

IZBIRA KOLESA

Za začetek boste potrebovali kolo! ;) V tem primeru boste potrebovali kolo namenjeno kolesarjenju predvsem po asfaltiranih površinah. To so kolesa z peresno lahkimi okvirji, ozkimi plašči in namensko geometrijo.

Kupovanje kolesa je podobno kot kupovanje tekaških copat, velikost je pomembna! V teoriji vsak proizvajalec koles navaja priporočeno višino kolesarja z velikostjo okvirja kolesa. Pri izbiri velikosti se vam bo gotovo porajalo še kakšno bolj specifično vprašanje. Zato vam predlagamo, da se oglasite v vaši specializirani kolesarski trgovini in se posvetujete z izkušenimi prodajalci, ki vam bodo z veseljem pomagali.

velikost je pomembna

pravilna izbira prave geometrije

Naslednji korak pri izbiri kolesa je stil vožnje ter sredstva katere ste pripravljeni nameniti za ta šport.

Stil vožnje:

  • Kje se boste največ vozili (ravnina, klanci)?

  • Koliko časa boste preživeli na kolesu (1x tedensko, večkrat tedensko)?

  • Kakšne razdalje boste kolesarili (80+ km, 50- km)?

Cestna kolesa imajo glede na zgoraj zastavljena vprašanja različne geometrije okvirjev, da optimalno zadostijo kolesarjevim potrebam/stilu.

Tipi cestnih koles namenjeni začetnikom:

Klasično cestno kolo- RACE:

Cestno kolo z lahkim karbon/ alu okvirjem, z bolj agresivnem položaju telesa pri vožnji in bolj aerodinamično držo.

GEOMETRIJA

RACE KOLO

geometrija race cestnega kolesa cestno race kolo Focus

Vzdržljivostno cestno kolo- ENDURANCE:

V največjih primerih najbolj priljubljena izbira pri kolesarjih. Kolo nudi bolj vzravnan položaj telesa, ki omogoča še več udobja pri daljših vožnjah.

GEOMETRIJA

ENDURANCE KOLO

geometrija endurance cestnega kolesa cestno endurance kolo Giant

KOLESARSKA OPREMA

Izbira pravega kolesa je le polovica enačbe pri kolesarjenju. Poleg novega kolesa boste potrebovali tudi nekaj kolesarske opreme. Ena izmed najpomembnejših je kolesarska čelada, ki vam omogoča dodatno varnost in zaščito v prometu. Nove kolesarske čelade so vse opremljene veljavnimi varnostnimi standardi. Prava izbira čelade je zelo pomembna. Čelada se mora prilegati glavi, vašemu stilu vožnje in znesku, katerega ste pripravljeni odšteti. Sicer ni pravilo, ampak načeloma boste že med pomerjanjem različnih čelad občutili razliko med cenejšimi in dražjimi. Slednje so namreč lažje, lahko tudi bolj zračne ali aerodinamične in imajo bolj izpopolnjen sistem prileganja. Bolj kot se boste dobro počutili s čelado na glavi, raje jo boste nosili in se s tem dodatno zaščitili.

kolesarska čelada limar-air-pro kolesarska čelada Limar

Kot vsak pravi kolesar seveda potrebujete tudi namenska oblačila-kolesarske hlače in kolesarski dres. Kolesarski kompleti so bolj aerodinamični, skrbijo za odvajanje znoja od telesa, dobro dihajo in nudijo optimalno svobodo pri gibanju.

Namenska kolesarska oblačila

Najpomembnejše pri izbiri pravih oblačil je dober hlačni vložek, ki bo pri prvih kilometrih pripomogel k lažjemu navajanju zadnjice na kolesarski sedež. Primarna naloga hlačnih vložkov pa je blaženje tresljajev iz ceste na telo. Pri dresu pa za udobje poskrbijo tehnične tkanine za odvajanje znoja od telesa in dodatni žepi na hrbtnih delih majic, kamor boste lahko shranili telefon, ključe, energijske gele...

Cestni kolesarski čevlji so namenjeni uporabi v kombinaciji s specifičnimi SPD pedali. Na prednjem delu podplata je pritrjena ploščica s katero vpnete čevlje v pedala. To vam omogoča večjo učinkovitost pri poganjanju in kontroli nad kolesom. 

kolesarski čcelji gaerne record kolesarski čevlji tornado kolesarski čevlji gaerne stilo

Na kolesarski turi je praktično imeti s seboj napolnjen bidon s tekočino, rezervne zračnice, snemalce plaščev in ročno tlačilko. Za vse, ki radi spremljate podatke med in po vožnji pa je nepogrešljiv tudi kolesarski števec ali GPS kolesarski računalnik.

kolesarski števci in GPS kolesarki računalniki

VARNOST V PROMETU

Kolesarji za lastno varnost lahko največ naredimo sami in sicer z upoštevanjem cestno prometnih predpisov. Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti, če kolesarske steze ni in da vozimo po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri kolesarjenju moramo upoštevati prometna pravila in predpise, ki veljajo za voznike, pravila prednosti, prometne znake ter drugo signalizacijo. Vedno tudi poskušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, saj lahko tako preprečimo marsikateri neljubi dogodek. Ni odveč, da poskrbimo tudi za vidnost na cesti, bodisi z izbiro barv oblačil ali namenskih svetlobnih dodatkov za cestna kolesa v primeru slabših svetlobnih pogojev. Le ta so dandanes izpopolnjena do te mere, da ne bodo skazile podobe vašega novega cestnega kolesa.

POVEŽITE SE S KOLESARSKIMI PRIJATELJI

V današnjem času je možnosti povezave z ostalimi kolesarji iz vašega okolja neomejeno. Za partnerstvo na vaših kolesarskih turah se povežite z vašim lokalnim kolesarskim klubom ali društvom, saj skupinska vožnja odpre novo dimenzijo cestnega kolesarjenja. V zadnjih letih so za povezovanje zelo popularna in primerna tudi socialna omrežja in kolesarske aplikacije.

združite se s kolesarskimi prijatelji

Ena izmed najbolj priljubljenih je aplikacija Strava, ki omogoča vpogled v vaše osebne rezultate, napredke, primerjave in vam nudi raziskovanje novih poti. Pri raziskovanju in načrtovanju kolesarskih tur si lahko pomagamo z GPS napravami. Naprava deluje podobno kot tiste v avtomobilih le da so prilagojene nam kolesarjem.

kolesarska aplikacija

NAJ KOLESARJENJE POSTANE DEL VSAKDANA

Ko odkljukate vse zgoraj navedene točke je pomembno da na kolesu začnete uživati. Na začetku je potrebno prilagoditi razdalje svojim zmožnostim in poslušati svoje telo. Večkrat ko se usedete na kolo lažje vam bo.

kolesarjenje kot del vsakdana

Preberite tudi...

Koliko kilometrov naredim z E-kolesom?

Zakaj električno kolo?

Čelade Limar in Astana Pro Team

koliko kilometrov naredim z e-kolesom Zakaj električno kolo? Čelade Limar in Astana Pro Team