Luka Kovačič - pogumno proti svetovni eliti

Luka Kovačič - pogumno proti svetovni eliti

Luka Kovačič - pogumno proti svetovni eliti

Kranjčan Luka Kovačič je zaključil izjemno uspešno tekaško sezono. Pozimi upa na čim boljše nastope tudi v turnem smučanju.

Kranj – Luka Kovačič, ime, ki v tekaškem svetu doma in tudi v tujini pomeni veliko. Odkar se je iz kolesarskih vrst preselil v tekaške, vsako leto naredi korak naprej. Letos je naredil velikega. Na tekaških tekmah je bil konkurenčen najboljšim tudi v tekmovanju svetovne serije.

»Moja poletna tekaška sezona se je zaključila s tekmo svetovne serije vertikalnega kilometra nad Gardskim jezerom. Sezono sem zaključil z vrhunskim rezultatom, drugim mestom, in premagal nekaj tekmecev, ki jih do sedaj še nisem, prav tako pa postavil čas, ki je tretji najboljši vseh časov. Zaostal sem le za Švicarjem, ki je že večkrat dokazal, da je na takšni progi izjemen. V skupnem seštevku serije sem sezono končal na sedmem mestu, čeprav le s tremi tekmami (šteje jih pet), saj sem bil na vseh v vrhu. Poleg tekem v vertikalnem kilometru sem dobil tudi eno izmed tekem RedBull400 in bil dvakrat drugi, kar pred začetkom sezone sploh ni bilo v planu. Načrtoval sem vrhunec sezone v juliju in nato poizkusiti še enkrat zbrati glavo za zaključek sezone v teku na letalnico v Planici, kjer sem zmagal z novim rekordom. Če bi se dalo, je bila v načrtu še Garda. Vsekakor nisem pričakoval, da mi bo uspel takšen preskok v dosežkih, saj sem kar naenkrat pristal med elito tekmovalcev, ki v večini ta šport opravljajo kot profesionalni športniki,« je zadovoljen mladi Kranjčan.

Njegovi rezultati niso prišli čez noč, so plod večletnega treninga. S športom je povezan že od mladih nog. »Imam trenersko podporo Iztoka Cukjatija in osebnih sponzorjev, ki mi pomagajo graditi športno kariero. Prav tako je kar precejšen moj osebni vložek. Treniram vsak dan, čez leto se mi nabere nekaj več kot 750 ur treninga, v kar ni všteto raztezanje in razne vaje stabilizacije. Ob tem redno opravljam študentsko delo. Sam pravim, da je rezultat vedno enak vložku in nič ne pride po nesreči,« je pojasnil.

Njegove misli so že usmerjene v zimo, v turnosmučarsko sezono. »Želim pokazati, da nisem močan samo v tekaških disciplinah. Sledilo bo nekaj priprav v Sloveniji, na tekaških rolkah in po slovenskih gorah, nato pa tudi na višini v italijanski Arabbi v Dolomitih, kjer je novembra že mogoče izvajati snežni trening, ki je nujen,« je nekaj besed namenil še treningom za zimsko sezono.

Vir: Maja Bertoncelj, Gorenjski Glas, 25.10.2018