fbpixel

Petkov meni Primoža Rogliča

Petkov meni Primoža Rogliča

Tako profesionalni športniki kot tudi rekreativci se zavedamo, da je hrana energija in ključ do uspeha. V spodnjem članku so nutricionisti našega super šampiona Primoža Rogliča zapisali kako ga pripravijo na dirko in kako ga po dirki vrnejo v optimalno stanje.

Petkov meni Primoža Rogliča

Glavni nalogi športnih nutricionistov sta Energija in Regeneracija-

Meni- Primoža Rogljiča

Zajtrk

Vsako jutro se začne s hranilnim zajtrkom, v tem primeru usmerjenemu k zaužitju čim večih ogljikovih hidratov. Obrok ponavadi vsebuje nizko količino maščob, beljakovin in vlaknin, saj želijo kolesarjem ponuditi lahek zajtrk, ki se prebavi že do samega začetka dirke. S tem se izognejo slabosti in neprijetni teži v želodcu.

Zajtrk Primoža Rogliča

Čas dirke

Kolesarji morajo v času dirke zaužiti 90g ogljikovih hidratov na uro. Še boljši izkoristek pa dosežejo tako, da kolesarjem ponudijo vsakih 20 min 30g hidratov (banana, energijski geli, energijske ploščice...)

Na začetku dirke kolesarji zaužijejo hrano z veliko vsebnostjo ogljikovih hidratov, proti koncu etape pa vnos energije rešujejo z tekočimi proizvodi, izotoničnimi pijačami in geli.

Ker pa ne smemo zanemariti hidracije je preprosto pravilo, da kolesar spije 500ml tekočine na uro.

prehranski meni za dirko/trening

Regeneracija

Načrt za obnovo se začne takoj po tekmi. Osredotočeni so na zagotavljanje hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in beljakovin, kolesarji pa se morajo rehidrirati. Kolesar, kot je Roglič, najprej zaužije regeneracijski napitek (beljakovine / ogljikove hidrate) in nekaj češnjevega soka (antioksidanti proti poškodbam mišic) čim prej po zaključku.

Ko se ekipa namesti v ekipni avtobus, kolesarjem postrežejo s 1. obrokom, kot je nekaj testenin s piščančjimi prsi in zelenjavo. Kasneje kolesarji dobijo drug obnovitven obrok, kot so zvitki z rižem in tuno.

Meni 1

Meni 2

Regeneracijski meni 1 Regeneracijski meni 2

Večerja

Večerja se v hotelu postreže takoj, ko se kolesarji osvežijo in zaključijo s tuširanjem. Obrok je sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin, podobno kot pri regeneracijskih obrokih. Na krožniku ostaja nekaj zelenjave, vendar se v kuhinji trudijo, da jo ohranjajo na najnižji ravni predvsem med gorskimi etapami zaradi visoke vsebnosti vlaknin.

Vlaknine predstavljajo tveganje zaprtosti in napihnjenosti, kar pomeni potencialno (začasno) povečanje telesne mase in težave z želodcem / črevesjem.

meni-večerja

Kolesar, kot je Roglič, na dan porabi od 6.000 do 8.000 kalorij, kar se kompenzira v več obrokih.

Izgorevanje 6.000 do 8.000 kalorij najbrž ni situacija, s katero bi se lahko primerjali, vendar se lahko nekaj stvari naučite od kolesarjev Jumbo Visme.

Tu je nekaj nasvetov in trikov:

  • Pripravite načrt obrokov za vsako dirko/trening, da boste vnaprej vedeli, kdaj in kaj boste jedli.

  • Postopoma dodajate ogljikove hidrate (na začetku telo ni zmožno zaužiti takšne količine OH, kot jih zaužije Roglič.) Za začetek lahko v eni uri dirke/treninga vnesete 60g ogljikovih hidratov, še bolje pa je, da jih razdelite v 2x 30 gramov.

  • Spijte zadostno količino tekočine (500ml/ uro)

  • Regeneracijski obrok pripravite v naprej, da ga boste po končani aktivnosti lahko čim prej zaužili.

športna prehrana

ProAction predstavlja vrsto dodatkov za celoten šport, ki pokriva potrebe športnika od priprave do tekmovanja glede na prehranske potrebe.

  • PRED treningom ali tekmovanjem, s hitro absorpcijo in počasnim sproščanjem energijskih dodatkov, ki zagotavljajo pravo energijo za izvajanje športnih aktivnosti.
  • MED treningom ali tekmovanjem, s hitro absorpcijo in hitrim sproščanjem energetskih dodatkov, ki zagotavljajo pravo podporo med aktivnostjo.
  • PO treningu ali tekmovanju, z energijskimi in beljakovinskimi dodatki, ki zagotavljajo optimalno regeneracijo po aktivnosti.

Klikni za več izdelkov

Original članek:

https://www.teamjumbovisma.com/article/food/food-friday-menu-of-roglic/