Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Seznam stvari, ki jih potrebuješ na vsaki turni odpravi!

Turno smučanje je priljubljena zimska aktivnost, ki združuje užitek smučanja in doživetje neokrnjene narave. ❄️ Ključnega pomena za varno in uživaško izkušnjo turnega smučanja je pravilna oprema in dobro premišljena priprava na turo. 


V tem članku bomo predstavili popoln seznam za turno smučanje, ki vam bo pomagal pri opremljanju za vaše naslednje avanture v gorah.

OPREMA

Smuči in vezi

Izberite turne smuči, ki so primerne za vaš stil smučanja in teren, na katerega se odpravljate. Turne smuči so lahko lažje od klasičnih alpskih smuči za smučanje na smučišču, saj morate med vzponom nositi težo smuči. Prav tako izberite vez, ki je lahka, a hkrati trpežna in zanesljiva.

Pancarji

Turno smučarski pancarji so ključna oprema za udobno in varno turno smučanje. Pri izbiri pancarjev je pomembno paziti na pravilno velikost in širino, da zagotovimo dober oprijem stopala. Zelo priljubljeni so modeli s turnim načinom hoje, ki omogočajo lažji vzpon, ter zanesljivim sistemom za pritrjevanje smuči med spustom. Material pancarjev naj bo lahek, a trpežen, hkrati pa mora nuditi dobro toplotno izolacijo. S pravilno izbiro turno smučarskih pancarjev boste poskrbeli za udobje in varnost med vašimi avanturami v zasneženih gorah.

Palice

Turne palice so nepogrešljiv del opreme vsakega turnega smučarja. Pri izbiri bodite pozorni na material in težo palic, priporočljive so tudi zložljive palice za lažje prenašanje. Dolžina palic naj bo prilagojena vaši višini, ročaji naj bodo udobni, trakovi pa nastavljivi. Konice naj bodo trpežne za dober oprijem na različnih vrstah snega. Med vzponom vam bodo palice služile za ravnotežje, med spustom pa za stabilnost in nadzor nad smučmi. Pravilna uporaba turnih palic bo pripomogla k boljši izkušnji med turno smučarsko avanturo.

Nahrbtniki

Turno smučarski nahrbtnik je nepogrešljiv del opreme za vsakega ljubitelja turnega smučanja. Zasnovan z mislijo na funkcionalnost in udobje, nahrbtnik omogoča prenašanje nujne opreme, kot so plazovna oprema, rezervna oblačila, pijača in malica. S posebnimi zankami za pritrditev smuči ali cepina omogoča prostoročno hojo med vzponom. Odporen material in vodoodporna zasnova zagotavljata, da vaša oprema ostane suha in varna, ne glede na vremenske razmere. Z ergonomsko obliko nahrbtnika boste lahko uživali v udobnem nošenju med celotno turno smučarsko avanturo.

Srenači

Na dolgih smučarskih turah na visokih nadmorskih višinah se lahko vremenske razmere in teren hitro otežijo. Še posebej, ko postane strmo in površina zmrzne, imajo kože pod turnimi smučmi le zelo malo trenja in hitro se zgodi, da kombinacija dogodkov privede do zdrsa. Za te situacije obstajajo tako imenovani srenači, ki pritiskajo v sneg in omogočajo varen vzpon.

Turne kože

Kože za turno smučanje so nepogrešljiv del opreme. Pravilno nameščene na dno smuči omogočajo, da se med vzponom ne drsite nazaj. Izberite kože, ki ustrezajo velikosti vaših smuči in so primerne za različne vrste snega.

Preveri opremo iz ponudbe

OBLAČILA

1. Sloj neposredno na kožo

Aktivno perilo zagotavlja zmerno izolacijo in hitro ter učinkovito odvaja znoj stran od kože. Hrbet je suh, občutek toplote in udobja pa tudi zagotovljen.

2. Sloj ali srednji sloj

Ena ali dve plasti, ki bosta poskrbeli za zagotavljanje in zadrževanje toplote. Izbrane majice in jopice so iz toplega flisa, sintetične izolacije ali puha.

3. Sloj ali zunanji sloj

To je zaščitni sloj, ki je lahko vodoodporen, z GTX membrano ali na vodo in veter odbojno mehko tkanino Softshell. Razlika je v prepustnosti vode.

Preveri oblačila iz ponudbe

 

VARNOSTNA IN LAVINSKA OPREMA

Čelada in očala

Turno smučarske čelade in očala sta ključna za varnost in udobje. Čelada ščiti glavo pred poškodbami, zagotavlja toplotno izolacijo in dobro prezračevanje. Očala ščitijo pred soncem, vetrom in snegom, hkrati pa izboljšujejo vidnost. Pri izbiri je pomembno upoštevati udobje, zračnost in varnostne standarde. Kvalitetna oprema prispeva k varnemu in prijetnemu turno smučanju.

Naglavna svetilka

Naglavne svetilke so nepogrešljiv pripomoček, če vas na vaši turi ujame tema. Z udobnim trakom se pritrdijo na glavo ali čelado. Zaradi kompaktne zasnove so idealne za nočno turno smučanje. Njihova svetilnost in nastavljivi kot svetlobnega snopa omogočajo optimalno osvetlitev poti pred vami. Zanesljive in praktične naglavne svetilke so nepogrešljiv spremljevalec pri različnih aktivnostih v pogojih zmanjšane vidljivosti.

Lavinska oprema

Lavinska oprema je ključna za varno gibanje v snežnih razmerah. Lavinska oprema je sestavljena iz treh glavnih delov: lavinske žolne, sonde in lopate. Lavinske žolne se nosijo na telesu in v primeru plazu omogočajo hitro iskanje zasutih. Sonda je podaljšana palica, ki pomaga natančneje locirati zasute osebe, medtem ko lavinska žolna omogoča oddajanje signalov za iskanje ob morebitnem zasutju. Skrbno izbrana in redno preverjena lavinska oprema igra ključno vlogo pri povečanju varnosti ljubiteljev gorskega sveta v zimskih razmerah.

Plazovni nahrbtnik

Plazovni nahrbtnik je najučinkovitejša preventiva v primeru, da te zajame plaz. Zasnovan je z namenom, da ti zagotovi varnost v primeru snežnega plazu. Plazovni nahrbtnik s zračno vrečo in elektronskim sprožilcem, kot inovativen sistem omogoča, da se nahrbtnik napolni z zrakom, te zadrži nad površjem, v primeru zasutja pa ustvari dodaten prostor okoli telesa. Blazina se ob sprožitvi napolni z zrakom v pičlih nekaj sekundah.

Preveri varnostno in lavinsko opremo iz ponudbe

Seznam turno smučarske opreme bo zagotovil varno in udobno doživetje naših avantur na belih strminah. Prepričani smo, da boste s to opremo kos izzivom gorskega sveta in uživali v vsakem trenutku svojega turno smučarskega doživetja.