Si za produktiven tek?

Si za produktiven tek?

Kaj pomisliš ob besedi tek? Tečeš, tečem…? Mogoče tudi na najcenejšo in najhitrejšo obliko rekreacije, ki prinaša dobro počutje in zadovoljstvo. Nezapleten šport kjer potrebuješ le udobne tekaške čevlje in oblačila. Zavežeš vezalke, stopiš skozi vrata in svoje noge že daš v pogon. Brez iskanja pravega tekaškega poligona… pa je to res? :)

Že res, da je tek nezapleten šport vendar pa vsak tek ni enak. Klasičen tek po asfaltu ali betonu, tek po brezpotjih, kot so gore, gozdovi, raznolika pokrajina ali t.i. ultra tek. Za najzahtevnejše in najdrznejše tekače.

Pri klasičnem teku pravzaprav ne potrebuješ veliko. Obuješ tekaške čevlje, ki nudijo odlično blaženje, odličen prenos energije iz koraka v korak, svoja najljubša oblačila, odpreš vrata in si že v pogonu. Prvi izpadni korak, drugi izpadni korak, se ogreješ in že slediš svoji tekaški rutini. V kolikor te zanimajo tekme, lahko pretečeš razdalje 5 km, 10 km, polmaratone ali maratone. Sam tek po cesti običajno poteka brez posebnih tehničnih težav in po navadi po ravnih površinah.

Trail tek oz. tek po brezpotjih pa je druga priljubljena in poživljajoča oblika teka. Vsebuje naraven teren kot so gore, gozdovi, makadam, enoslednice, strmi vzponi in še bolj zanimivi spusti. Vendar pa je trail tek v naravi več kot samo posebno doživetje in izvajanje aktivnosti na prostem gre. Tu se gre še za premagovanje izzivov na raznolikih in pogosto precej zahtevnih terenih. Tek izven cest lahko poteka po gorah, gozdovih, po prodnatih poteh ali travnikih. Razlika med cestnim tekom je tudi ta, da se na izjemno strmih odsekih redko teče, temveč se atletsko ali t.i. hitreje hodi. Taka vrsta teka zahteva od tekača dobro telesno pripravljenost in tekaške čevlje z boljšim oprijemom, stabilnostjo in zaščito pred nepravilnostmi terena. Prednost trail teka je tudi v mehkejši podlagi, ki je nežnejša za tvoje sklepe v primerjavi s trdim asfaltom ali betonom. Mehkejši teren absorbira več udarcev, kar zmanjša obremenitve gležnjev, kolen in bokov. V primeru, da se spogleduješ tudi s tekmovanji pa je razlika med cestnim in trail tekom tudi v km, saj pri trailu razdalje niso standardizirane.

Poleg cestnega in teka po brezpotjih pa lahko vedno izbereš še najzahtevnejšega. Najbolj vztrajni in vzdržljivi lahko vedno izberete Ultratek. Tukaj govorimo o poteh, kot so UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc), ki s svojimi skupnimi 170 kilometri in približno 10.000 m vzponi kraljuje med najzahtevnejšimi. Ekstremna in zahtevna oblika teka na zelo dolge razdalje poteka po naravnih, po večini gorskih poteh in v odročnem okolju. Spopadaš se s strmimi vzponi, zahtevnimi spusti in seveda tudi s spremenljivimi vremenskimi razmerami. Poleg kakovostne opreme, brez katere zagotovo ne gre, pa je pri ultra teku pomembna tudi fizična in psihična pripravljenost. Dolge ure teka in zahtevne vremenske razmere zahtevajo svoje. Vendar pa prinaša tudi veliko dobrih stvari. Odkrivaš lahko nove kotičke narave, ki jih drugi ne vidijo, naužiješ se tišine in lepih pogledov na odmaknjene gorske poti.

Ne glede na izbiro teka: cestni, izven poti, ultra trail… Za vsako obliko teka priporočamo specializirane tekaške čevlje, ustrezna oblačila, energijske tablice in gele, vnos elektrolitov in predvsem dovolj hidracije. Poleg ustreznih pripomočkov in telesne pripravljenosti ne pozabi še na svojo močno voljo! Da z zmagoslavjem prečkaš vsak cilj in premagaš vsako bolečino! S tekom pridobiš zelo veliko. Več kondicije, več moči, več stabilnosti. Vendar pa prinaša veliko več kot to. Ko si obkrožen z naravo, stran od mestnega vrveža, tek zelo dobro vpliva tudi na tvoje psihično počutje.

Torej, kaj bi izbral/a? Tek po asfaltu in Ljubljanski maraton? Ultra Trail Vipava Vally? Mogoče pa samo nekaj vmes?