fbpixel

SmallFriday testira: Focus Jam2 6.7 Nine 2020

SmallFriday testira: Focus Jam2 6.7 Nine 2020

 

by Gaber Šorn

Tako kot pri vseh pravih testih, se mi zdi pomembno, da najprej vemo kdo test piše predvsem pa izvaja. Sem Gaber Šorn, predstavnik skupnosti gorskih kolesarjev SmallFriday, gorski kolesar že več kot debeli dve desetletji, vodnik gorskega kolesarstva, zaljubljen v trail / enduro stil vožnje.

O kolesu

Kaj je lepšega kot to, da se ti ponudi priložnost vikend testa eMTB gorskega kolesa Focus Jam2 6.7 nine? Z eMTB-ji sem se v preteklosti že precejkrat srečal, a s Fokusevim žrebcem še ne. Glavne karakteristike kolesa, ki dajejo prvi občutek za kakšen stroj gre so:

  • 150 mm hoda,

  • Bosch CX motor z 625 WH baterijo,

  • 29 palčna kolesa širine 2.6,

  • Shimano pogon in zanesljive zavore.

  • Kot krmilne cevi znaša 66, podsedežne pa 75 stopinj,

  • Cev ob verigi je dolga 427 mm.

Priložnost smo skušali kar se da dobro izrabiti, napolnili smo bateriji obeh testnih koles in še isti dan skočili v akcijo – nekaj v kar te eMTB z lahkoto prepriča, tudi če te je dan, ki je za ta teboj malce izčrpal. Tekom vikenda smo naredili tri ture z višinsko razliko okoli 1600 m in eno z nekaj manj kot 1000 višinskih metrov ralige, poleg tega pa smo s pomočjo obeh koles izvedli še eMTB delavnico na in pod Zabreško planino.

 

Vtisi s tur

Za turo sem izbrali terene, ki jih dobro poznam in traile, ki jih redno vozim, tako da sem lahko kolo dodobra preiskusil na terenih, ki nam ležijo in ki jih do potankosti poznam. Najprej sem zagrizel v precej standarden vzpon za naše konce - na Valvazorjev dom pod Stolom, do koder sem potreboval pičlih 14 min in 28s (rekord brez baterije je nekaj čez 21 min, sam pa brez baterije potrebujem cca. 33 min, če je dan dober in kosilo močno). Nadaljeval sem še višje in za spust izbral tehnično zelo zahteven spust. Po 900 višinskih metrih je ostalo še toliko baterije, da sem se odločil skočiti še na en vrh, tako da je celotna tura prvi dan trajala dobri dve uri, in s kolesom sva brez težav premagala preko 1600 višinskih metrov vzpona. Naslednja dneva testiranja sta bila podobna, na kolesih so se menjavali tudi kolesarji, vse z namenom, da dodobra preiskusimo kolesi.

 

Lastnosti vožnje

Kolo zaradi svojega močnega motorja pleza zelo hitro in izrazito lahkoto in dobro, tukaj skoraj ni potrebno izgubljati besed, oprijem je odličen in vzpenjanje s kolesom je pravi užitek. Če moči motorja dodamo še nekaj lastne energije, se pogosto dogodi, da s hitrim mimohodom presenetiš pohodnika ali kolesarja, kolo je navzgor izjemno hitro in občutek moči je izjemen. Za zahtevne vzpone se je kolesa potrebno navaditi, vsekakor ne priporočamo, da vzpone vozite s polno pomočjo motorja, saj zaradi moči zadnje kolo lahko izgubi potreben oprijem. Na spustih pa široke 29 palčne gume pridejo v svoje domače okolje in lahko rečem, da kolo zelo dobro obvladuje neravnine. Teža kolesa velikokrat pripomore k bolj stabilni vožnji čez teren, saj je velikokrat občutek, da je kolo zelo stabilno ne glede na hitrost s katero premaguješ spust. Slabost kolesa se je pokazala samo pri poteh, kjer ga je potrebno naložiti na ramena ali podati čez kakšno oviro ali ograjo, medtem ko nam pri potiskanju kolesa, če je le to potrebno, pride v pomoč walk mode.

Zaključna misel

Focus Jam2 6.7 nine je eMTB tako za resne kolesarje, ki želijo prestopiti v eMTB svet, kot tudi za popolne začetnike oziroma prvo pristopnike v prelep šport gorskega kolesarstva. Z lahkoto vas bo pripeljal na izhodišče vašega najljubšega spusta, vam podaljšal marsikateri dan na kolesu, vam privoščil kakšno urico kasnejši štart od doma in vam pričaral neskončne nasmehe na obrazu, ker dejansko ne boste verjeli kako super je lahko tudi vzpenjanje

Se beremo ponovno kmalu, do takrat pa noro uživajte na kolesih!