Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Kako izbrati pravo dolžino smuči?

Začetnik ali napreden smučar? Spoznaj svoj nivo znanja.

Dolžina smuči je odvisna od zahteve smučarja, njegove višine in modela smuči, ki jih želi uporabljati. Prav tako je potrebno v obzir vzeti nivo smučarskega znanja, kjer za lažje razumevanje prilagamo spodnjo tabelo.

Začetnik:

Nisi še stal na smučeh, ali pa je za tabo le nekaj ur tečaja. Kljub visoki motivaciji za smučanje je tvoje znanje nizko, zato bodi pri izbiri turnih smuči še posebej pazljiv, saj bo učenje lažje in hitrejše s primerno dolžino in izbranim modelom smuči.

Nadaljevalni:

Obožuješ smučanje in si izkušen smučar, ki se spozna na teren in pozna svoje zahteve. Rad smučaš hitro in raziskuješ nove tehnike in terene. Odsmučaš lahko tehnične kratke ali dolge zavoje, ne glede na snežne razmere. Še vedno pa dopuščaš dovolj prostora v znanju za napredek v tehniki in stilu smučanja.

Napreden:

Smučanje je tvoje življenje! O smučanju razmišljaš tudi poleti in zate ni terena, ki ga ne bi zmogel presmučati.

 

  Začetnik Nadaljevalni Napreden
Turni smučar Višina oči Odvisno od discipline
Freeride smučar Minimalna telesna višina Telesna višina + 10cm

 

Krajše smuči:

- Rad smučaš počasneje in s krajšimi zavoji

- Nisi napreden ali izkušen smučar

- Iščeš smuči z malo ali nič ''Rocker geometrije'', samo ''camber''*

Daljše smuči:

- Rad smučaš hitro in z dolgimi in agresivnejšimi zavoji

- Se odločaš za smuči s ''twin tip konstrukcijo''*

- Iščeš smuči z ''Rocker geometrijo''*

*Rocker – Podaljšana krivina smuči, kjer se površina dotika srednji del smuči. Smuči lažje vstopijo in izstopijo iz zavoja po robniku.
*Camber – klasičen profil, kjer je srednji del smuči dvignjen od površine. Lažja izpeljava srednjega dela zavoja po robniku.
* Twin tip – smuči z ukrivljenim prednjim in zadnjim delom smuči

 

Zlato pravilo za izbiro dolžine smuči v turnem smučanju pravi, da se izbere smuči 10 cm krajše od telesne višine. Takšna smuča omogoča lahkotno in udobno vzpenjanje z dovolj stabilnosti pri spustih. Izkušeni smučarji lahko izbirate med daljšimi smučmi, ki pa naj ne bi bile daljše od 10 cm od telesne višine. Turni smučarji, ki uživate v celodnevnih smučarskih turah s poudarkom na vzponih, lahko izberete tudi krajšo dolžino smuči (do višine brade), še krajše smuči pa so predvidoma namenjene tekmovalcem, ki stavijo na nizko težo turnih tekmovalnih smuči.