Test: JAM² SL, JAM² vs. SAM²

Bil je prelep četrtek oz. SmallFriday, ko nas je 10 klenih, gorenjskih gorskih kolesarjev testiralo najnovejša eMTB gorska kolesa, kar jih premore nemški brand Focus Bikes. Na test smo dobili JAM² SL 8.8, JAM² 7.9 in SAM² 6.9. Vsi modeli so iz letošnjega modelnega leta in z res korektnimi build kiti. 

Najbolj smo se veselili testa novega »light« eMTB all-mountain modela JAM² SL, ki s svojimi 18 kilogrami in še nekaj grami, obeta res zanimiv preskok iz »analognega« v »elektro« svet, s katerim se, tudi če tega trenutno še ne priznamo, večina že malce spogleduje.

JAM²

Pa začnimo najprej tam, kjer smo svoje testne urice že investirali pred sezono ali dvema in sicer pri JAM² modelu – Focusovi full power all-mountain eMTB mašini. Pa se najprej dotaknimo le-te, Focus je opremljen z Bosch Smart System Performance CX e-drive, ki deluje res prepričljivo in nudi vse zaželene opcije pomoči in, vsaj po mnenju naših testerjev, ne sledi, ampak vodi v segmentu teh pogonov. Najbolj navdušuje eMTB stopnja asistence, ki res intuitivno dodaja moč na klancih in, lahko bi rekli, razume uporabnika.

Integracija vseh možnih informacij bi lahko boljša, ker iskreno, ne vidimo potrebe po toliko podatkih na poti, ampak je s tem srce pogona očitno močno opremljeno z informacijami in je tako izkušnja navzgor super. 

O build kitu niti ni potrebno izgubljati besed, saj je res korekten in iz štartne hišice ni potrebno narediti kakšnih »upgrejdov«, ampak le napolniti baterijo in skočiti na kolo ter takoj uživati.

Če ga primerjamo s prejšnjo izvedenko tega modela kolesa, se kolo tako navzgor, še posebej pa navzdol, pelje svetlobna leta bolje, kar je hvale vredno.

SAM²

Aka enduro race mašina Focus eMTB segmenta, ki je tako tudi grajena. Vse skupaj se začne že pri pogonu, ki je enak JAM² modelu, geometrija in komponente pa namenjene le enemu: visokim hitrostim, nažiganju in uživanju v obojem in to vedno. SAM² je mogoče malenkost težji od, v primerjavi z njim, malce “podhranjenega” brata JAM², ampak z razlogom, ker je robustnejši in bo, poleg vožnje po enoslednicah, lastnika z veseljem popeljal tudi v bike park, na kakšno EWS eMTB dirko, ali pa na divjanje v bližnji trail center. FOX factory vzmetenje poskrbi, da je stik s tlemi vedno optimalen, komplet Shimano XT oprema pa za zanesljivost pri iskanju pravega prenosa in močno zavorno moč.

JAM² SL

Tale pa je bil naš najljubši in tudi najbolj pričakovan testni konjiček, zato smo se mu tudi malenkost bolj posvetili. Torej, testirali smo model 8.8, s Shimano Deore XT 12-rednim pogonom, Magura MT5 zavorami in FOX 36 Float Rhythm 29 E-Bike, Grip vilico ter FOX Float DPS amortizerjem - oprema, ki je bila pričakovana na modelu, ki je drugi po vrsti od spodaj navzgor in, ki korektno deluje in je v štartu ni potrebno prilagajati preveč posamezniku. 

Pogon je tisto kar to kolo naredi posebno. Fazua Ride 60 je nov pogon, lansiran s strani inovativnega nemškega podjetja, ki v najvišji možnosti doda 60 Nm dodatne moči kolesarju in to moč mu dovaja 450 Wh baterija. Nam je vse to omogočilo cca. 1200 višinskih metrov igranja navzgor in divjanja navzdol – torej zelo korekten dan, ob tem da baterije sploh v ihti nismo popolnoma napolnili in smo se večinoma na turo odpravili s cca. 75 % polnimi baterijami. 

Prvi vtis pogona je, da je izjemno tih, sicer je software in posledično občutek pri prehodu med različnimi stopnjami asistence predvsem bolj »punchy« in ima nekaj zamika med posameznimi stopnjami v primerjavi z Bosch sistemom, a to ni pretirano moteče. Integracija in pomanjkanje različnih display-ev in tako dodatnih kablov in vsega ostalega, je zelo dobrodošlo in izkušnjo približa »analogni«. Le »remote« potrebuje še malce dodelave, saj se verjetno sčasoma utrudi in lahko pride tudi do primera, ko ga bo potrebno zamenjati. 

Navzgor se pelje uživaško, k temu pripomore zagotovo tudi nizka teža – nekaj več kot 19 kg je zelo spodobna teža v eMTB segmentu in to mogoče res dodobra občutiti. Največkrat smo se ustalili v modrem načinu asistence, ki nudi ravno dovolj in ne preveč asistence, tudi za premagovanje najstrmejših odsekov vzpona. Razlika med full power in SL modelom je opazna in je potrebno SL, razumljivo, malce več priganjati in poganjati – no saj je skoraj polnih 6 kg lažji.

Navzdol pa to kolo šele zares zaživi. V nekem trenutku na spustu sem se ponovno ozrl navzdol, da preverim, če je pod menoj še vedno eMTB kolo, tako dobro se pelje in tako lepo je uravnotežen navzdol, da ga je res užitek peljati blizu meje, tako njegove kot naše. Mogoče, ampak res mogoče, bi lahko rekli, da je zadnji del kolesa za malenkost težji in je zato malce potrebno spremeniti položaj na kolesu na spustu, ampak saj je to verjetno pri vožnji z eMTB-ji nekaj popolnoma normalnega. Res me zanima kako se bo peljalo kolo v 8.9 izvedbi opreme, z malce bolj race opremo, ampak že model 8.8 ima dovolj, da zadovolji želje velike večine kolesarjev. 

KAJ POČNEJO OSTALI BRANDI V LIGHT eMTB SEGMENTU?

V zadnjem času je precej kolesarskih brandov vstopilo v light eMTB segment ali pa so predstavili nove modele v tem segmentu. Spodaj v tabeli primerjamo le nekaj teh in njihove karakteristike. Seveda to niso prav vsi brandi s tovrstnimi modeli in karakteristikami, ki jih lahko primerjamo. Vzeli smo srednje modele med celotnim line-upom branda in primerjali le grobe karakteristike, seveda se razlikujejo tudi v opremi, s katero se bohotijo. 

Za boljšo primerjavo lahko obiščete proizvajalčeve spletne strani in primerjate še vsak posamezni kos na kolesih. 

 

 

Brand + Model / Karakteristika Focus JAM2 SL 8.8 Specialized Turbo Levo SL Comp Carbon Scott Lumen eRIDE 910 Giant TRANCE X ADVANCED E+ ELITE 2 Trek FUEL EXe 9.8 XT
Maksimalna moč motorja 60 Nm 50 Nm 50 Nm 85 Nm 50 Nm
Kapaciteta baterije 430 Wh 320 Wh 360 Wh 400 Wh 360 Wh
Količina hoda spredaj / zadaj 150 mm / 150 mm 160 mm / 150 mm 130 mm / 130 mm 150 mm / 150 mm 150 mm / 140 mm
Teža 19.7 kg 18.24 kg 17.6 kg 19 kg 18.1 kg
Cena 6,999.00 € 11,900.00 € 7,209.00 € 6,799.00 € 9,999.00 €

V tabelo seveda težko vključimo tisto najpomembnejše in to je seveda feedback s testa oz. terena, za to bi potrebovali vseh 5 koles na istem mestu in en teden lepega vremena, kar pa je v teh časih praktično že skoraj čudež, ampak tisti, ki se radi igrate s številkami, boste imeli dobro osnovo za hitro primerjavo.

WRAP UP

Ja vemo, težko nam je.Testirati najnovejše modele Focus eMTB-jev ni lahko delo, ampak nekdo ga mora opraviti. ☺ 

Nam je bil najbolj všeč model JAM² SL. Ker še nismo vsi na eMTB-jih bi se nam preskok v ta svet res lepo odprl. Bajk, ki bi ga vsi imeli doma, da bi nas večkrat popeljal v gozdni in gorski svet. Nekaj naših, ki so testirali JAM²-a že prepričuje boljše polovice, da bi one lahko imele ta model, katerih velikost bi bila seveda primerna tudi za njih ☺. 

Najbolj noro pa je res to, da se komaj opazi da voziš eMTB kolo navzdol, za navzgor bi ga tako ali tako najrajši vsi imeli. ☺