Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Turna oblačila - prava izbira za najboljšo izkušnjo na snegu!

Vsestranska, lahka in neverjetno udobna. Oblačila, ki ne sprejemajo kompromisov in zagotavljajo najboljšo izkušnjo vsakemu turnemu smučarju – turno smučarska oblačila Dynafit!

Zagotovo si že slišal za blagovno znamko Dynafit in znanega snežnega leoparda, ki je zaščitni znak branda, ki poleg vsega skrbi tudi za to, da ta redka vrsta divje mačke ne bi izumrla. Če pa ne poznaš, pa te z veseljem seznanimo z njihovo kolekcijo zimskih oblačil, ki preverjeno delujejo v še tako ekstremnih vremenskih razmerah v visokogorju. Prvo pravilo, ki ga moramo upoštevati je, da izbor prave opreme lahko naredi razliko med uspehom ali neuspehom na smučarski turi. Nošenje napačnih oblačil lahko popolnoma odvzame veselje in obarva izkušnjo z grenkobo in sivino. V ekstremnih razmerah pa lahko tudi postavi fizično zdravje v nevarnost.

turna oblacila Dynafit

Preveč oblačil? Premalo oblačil? Kako zagotoviti učinkovito in funkcionalno t.i. čebulno oblačenje? Katera je prava izbira tkanine neposredno na kožo? Že dobro znana merino volna, kakovostne poliestrske tkanine? Odgovor je eno ali drugo. Bombažu pa se le raje izogni. Res je, da je bombaž naravna tkanina, vendar pa med športno aktivnostjo skrbi samo za to, da imaš na sebi mokra oblačila od znoja, občutek mraza in neudobja. Pa še smučarski nahrbtnik bo težji, saj boš potreboval/a dodatna oblačila za preoblačenje na vrhu hriba ali gore. Za dobro pripravljenost na spremenljivo vreme in nujne primere moraš s seboj imeti vse, no, skorajda vse. Ker pa je tudi za smučanje in »hojo« v hrib pomembna čim nižja teža, igrajo skrbno izbrana oblačila zelo pomembno vlogo pri turnem smučanju.

Manjša teža v nahrbtniku = več zabave na snegu. Vendar ne pozabi!! S seboj moraš imeti vse, kar potrebuješ za varnost v visokogorju, vendar čim manj. Na lavinski opremi ne varčuj, lahko pa privarčuješ na kakovostnih kosih oblačil, ki ne glede na nizko težo zagotavljajo to, kar potrebuješ - neizmerno veliko zabave.

Zato izberemo večplastno oblačenje. Različne plasti omogočajo odlično odvajanje vlage stran od kože, hkrati pa zadržujejo topel zrak med oblačili, kar pomaga ohranjati toploto. Koliko plasti je potrebnih in iz katerih materialov, pa je v osnovi odvisno od želja vsakega posameznega smučarja. Nekatera splošna pravila, ki pa veljajo so:

- 1 Sloj – neposredno na kožo: aktivno perilo zagotavlja zmerno izolacijo in hitro ter učinkovito odvaja znoj stran od kože. Hrbet je suh, občutek toplote in udobja pa tudi zagotovljen.

- 2 sloj ali srednji sloj: ena ali dve plasti, ki bota poskrbeli za zagotavljanje in zadrževanje toplote. Izbrane majice in jopice so iz toplega flisa, sintetične izolacije ali puha.

- 3 sloj ali zunanji sloj: to je zaščitni sloj, ki je lahko vodoodporen, z GTX membrano ali na vodo in veter odbojno mehko tkanino Softshell. Razlika je v prepustnosti vode.

Oblačila za turno smučanje Dynafit

Idealno je, da vsaka plast oblačil pokriva in izpolnjuje več različnih funkcij, ima vsestransko namembnost in učinkovitost. S tem prihraniš na teži, več užitka pri vzponu pa še izogneš se nepotrebnemu preoblačenju zaradi premočenih oblačil in mokrega hrbta. Za več informacij pa se vedno lahko obrneš na naše svetovalce v trgovini.

Če preveč oblačil pomeni težji nahrbtnik, pa je premalo oblačil v gorah lahko zelo nevarno. Vreme v gorah se hitro spreminja. Tudi med smučarsko turo se temperatura spreminja – od ledeno mrzlih juter do toplih in sončnih popoldnevov. Vedno obstaja tudi možnost padavin, ki se lahko nenadoma pojavijo. Nepripravljenost na spremembe vremena lahko prinese neudobne ali celo nevarne situacije. Izbrana oblačila pa te ne smejo nepotrebno in dodatno obteževati.

Za začetek pa najboljše navodilo: na začetku turne poti bodi oblečen/a malo manj – nekaj minut vzpona bo malce hladnih, vendar se boš hitro ogrel/a. Vpojni osnovni sloj bo zagotavljal, zračenje in hitro sušenje. Oblačila in koža ostanejo suha, temperatura telesa pa se ne bo znižala. Ne zanemari izbire pravih smučarskih nogavic. Žulji na nogah lahko zelo pokvarijo smučarski dan. Nogavice morajo biti iz vpojnega materiala, da obvladuješ vlago v pancarju. Ne smejo biti predebele, saj debele nogavice ne ohranjajo toplote nog. Pravzaprav ustvarjajo dodaten pritisk in zmanjšujejo pretok krvi, kar vodi do hladnih nog. Boljša izbira je tanjša nogavica in zaupati izolaciji smučarskega čevlja. Smučarske nogavice so skrbno oblazinjene na ključnih mestih (prsti, peta, gleženj), kar zagotovi zaščito in udobje, ki ju potrebuješ med turo. Tu so še gladke površine brez potencialno dražečih šivov, ki radi povzročajo žulje. Najnovejše tehnologije zagotavljajo tudi antibakterijske obdelave, da ostanejo nogavice sveže tudi na večdnevnih turah.

Skrbno izbrana oblačila so zlati ključ do prijetne in zabavne turne izkušnje. Investicija v funkcionalna oblačila je investicija vase. Manj vlage, več zaščite = več udobja in toplote. Dynafit zimska kolekcija oblačil bo poskrbela, za lepoto in stil od glave do pet. Preizkušena v visokih kotičkih zasneženega planeta Zemlja.