Nasvet: Kako se lotiti nakupa turno smučarske opreme?

Nasvet: Kako se lotiti nakupa turno smučarske opreme?

Kako se lotiti nakupa turno smučarske opreme?

V zadnjih letih je na tržišču nastala poplava ponudbe turno smučarske opreme in za nekoga, ki se šele spoznava s turnim smučanjem in išče svoj prvi turno smučarski komplet, zna biti nakup le te misija nemogoče.

Kje začeti?

Prvo vprašanje, ki si ga mora vsakdo postaviti preden se poda v nakup opreme je, zakaj se podajam v turno smuko? Ker z odgovorom na to vprašanje, si bo kupec že precej zožil celotno ponudbo. Pri tem veliko vlogo igrajo tudi prijatelji oz tisti, ki so kupca navdušili za turno smučanje in v takem primeru vsekakor velja upoštevati tudi njihov nasvet, saj bo kupec nenazadnje na prve turne smuke odhajal prav v njihovi družbi.

Preizkusite opremo na testu

Vsekakor predlagam, da si pred nakupom vsaj za eno turo opremo izposodite, saj vam bo po tej testni turi veliko bolj jasno, kaj je turno smučanje.

Komu zaupati?

Teorij in praks o idealni turni smučarki opremi je praktično toliko kot je ponudbe, zato tudi idealnega turnega kompleta na tržišču ni. Hvala bogu, saj imamo ljudje različne želje in potrebe, zato je pomembno, da se prodajalec prilagodi željam stranke, ne obratno. Če bo prodajalec kupcu svetoval, da je nek turno smučarski komplet najboljši zanj, brez da bi ga le prej povprašal o njegovih željah in ciljih v turni smuki, potem temu ni za zaupati.

Začnimo pri turni pancarjih…

Kos opreme, ki ga vsak kupi s cmokom v grlu, saj so forumi polni slabih izkušenj, žuljev, bolečin, itd. No v resnici ni tako hudo, vsekakor pa naj pancar kupec pred nakupom obvezno preizkusi v trgovini. Bistvena je izbira prave velikosti in ne boste verjeli, več kupcev kupi prevelike pancarje, kot premajhne, kar je glavni vzrok za žulje. Zato naj kupcu prodajalec obvezno izmeri dolžino noge in na podlagi tega svetuje pravo velikost pancarja, saj zna biti subjektiven občutek marsikdaj napačen. V specializiranih prodajalnah bodo kupcu notranje vložke pred nakupom pogreli (v kolikor so vložki seveda termofobilni) in s tem enostavnim 'bootfitingom' marsikdaj preprečili tiste prve težave z novimi pancarji. Pa še nasvet glede števila zaponk, fleksa, itd, začetnik vsekakor ne potrebuje nekega ultralahkega pancarja, ki je namenjen tekmovalcem, pa tudi takega s 120 fleksa ne. Priporočam neko zdravo pamet in predvsem pancarje, ki bodo kompatibilni s preostalim delom turno smučarskega kompleta.  

Ali je širše res boljše?

Zadnja leta se je z razvojem turno smučarske industrije odprl segment širših turnih smuč, ki so postale tako lahke, da so dejansko uporabne tudi za turno smuko , predvsem pa tudi cenovno dostopne. Seveda je to odpeljalo v extreme, ki so ponekod postali povsem nesmiselni. Res mislite, da kupec začetnik v Sloveniji (poudarek) potrebuje smučo s 110mm pod  pancarjem in ne vem kakšnimi smučarskimi lastnostmi, ki jih še prodajalec sam ne razume najbolje? Predlagam, da začetnik začne pri širini 80-95mm pod pancarjem in sem prepričan, da bo po dveh letih izkušenj zelo hvaležen svoji smuči. Pa dolžina? Ta je sicer zelo odvisna od širine smuči in nivoja znanja smučarja. V grobem velja pravilo, širša smuča, boljši smučar, daljša smuča. Ampak…začetnik s širino 80-90mm pod pancarjem ne bo dosti zgrešil z 'oldskul' metodo 'do nosa'. Pa še en nasvet, pazite na kompatibilnost smuči s pancarji, nima smisla kupovati nekih agresivnih smuči, če imate mehke pancarje in obratno, čeprav obratno je vseeno bolj smiselno (in varno), najboljša pa je seveda neka usklajenost.

Kože?

Osebno prisegam na lepilo. Pika. Nikoli ne pusti na cedilu, pa še obnovi se lahko, ko je to potrebno.

Vezi?

Mislim, da se lahko leta 2019 končno pogovarjamo le še o PIN vezeh, saj obstajata le še dva tipa turnih smučarjev, tisti, ki že uporabljajo PIN vezi in tisti, ki jih še bodo. Katero znamko in model PIN vezi svetovati kupcu je v prvi vrsti odvisno od njegove budgeta, v drugi od tega koliko želi biti 'komot' in v tretji (varnostni vidik - vsekakor ne najmanj pomembni), kako agresiven smučar je kupec. PIN vezi sedaj dela že praktično vsak, ki ima 5 minut časa in dejstvo je, da od meni poznanih proizvajalcev dejansko za nobeno vez ne morem reči, da je slaba. Zato predlagam, da naj bo vez zadnja komponenta pri nakupu turno smučarskega kompleta, saj je od pancarjev, predvsem pa od smuči odvisno, katera vez bo najbolj optimalna za uporabnikov komplet.

3 predlogi

Low budget komplet (cena: ---)

  • Smuči Atomic Backland 78 + pripadajoče kože
  • Vezi Dynafit Radical Speed Turn 2.0
  • Pancarji Dynafit Radical

All Round lahek komplet (cena: )

  • Smuči Dynafit Speedfit 84 + kože
  • Vezi ATK Crest
  • Pancarji Atomic Backland

Freetour komplet (cena: )

  • Smuči Elan Ripstick 96 + kože
  • Vezi Dynafit Rotation 10
  • Pancarji Scarpa Maestrale

Več o ponudbi na www.11-11.si

Pripravil: Nejc Kuhar