Zgrabi dodatni popust na dodatno opremo za kolesarske pustolovščine. Uporabi kodoOPREMA10

Vodič za kolesarjenje v toplih temperaturah

Vodič za kolesarjenje v toplih temperaturah

Začenjajo se prvi topli pomladni dnevi, ki se bodo hitro stopnjevali v vroče poletne temperature. Kar pomeni, da nam daljši dnevi omogočajo več časa, ki ga lahko preživimo na kolesu. Vsi si želimo kolesariti v idealnih pogojih. Da nam ni prevroče, da ravno prav „prešvicamo“ svoje telo, smo zadovoljni s svojimi rezultati... vendar pa ob tem ne želimo, da naš obraz sveti kot rdeča luč na semaforju. Ob tem se je potrebno zavedati, da smo si ljudje različni in da je naš barvni kontrast na obrazu predvsem odvisen od nas samih.

V vsakem primeru naj te visoke temperature ne odvrnejo od kolesarjenja. Pridobiš lahko veliko več kot izgubiš. Zato smo se pri Šport 11 odločili, da podamo nekaj nasvetov za kolesarjenje v toplejših mesecih!

1. Pripravi svoje telo na visoke temperature

Čeprav je popolna priprava, glede na vremenske razmere skoraj nemogoča v kolikor spadaš med rekreativne kolesarje. V tem primeru se odpravi na svoj trening v zgodnjih jutranjih ali večernih urah, ko so temperature nižje in ozračje bolj sveže. Če telesa ne pripravimo na visoke temperature obstaja večja možnost poškodb. Ko pa se odpraviš na kolo v najbolj sončnih urah dneva, pa le poskrbi, da si vzameš odmor v senci in poskrbiš za dovolj hidracije. Če iščeš dogodivščine z gorskim kolesom, potem verjetno poznaš Osprey in CamelBak nahrbtnike z integriranim hidracijskim mehom, kjer lahko izbiraš med 1,5L, 2L in celo 3L mehom. V kolikor spadaš med zagrizene cestne kolesarje in so tvoja strast dolgi in strmi klanci, kjer preizkušaš svoje moči in meje, potem pa se ozri po kakovostnih Camelbak bidonih, ki se razlikujejo po volumnu, termo izolaciji in seveda kakovosti!

2. Zaščiti svoje telo

Poleti kolesarjev ne ogrožajo le visoke temperature, temveč je potrebno ostati pozoren tudi na močne sončne žarke! Nikoli ne pozabi na UV zaščito. Sončna krema, kolesarska kapa pod čelado, dobra sončna očala so nujni dodatki brez katerih se ne smeš podati na pot.

3. Izbor kolesarskih oblačil

Pri izboru oblačil, v primeru, da preživimo resnično veliko časa na kolesu, je več kot dobrodošlo, da se izobrazimo in upoštevamo smernice pri nakupu kolesarskih oblačil. Tu ne gre le za videz, ki bo očaral vse mimoidoče. Sicer se na našo srečo vsi proizvajalci kolesarskih oblačil zavedajo, da je pravi izbor barv ključnega pomena pri nakupu. In to je le še dodaten bonbonček. Ker pa barvo izberemo zelo hitro, se raje podajmo na hitro popotovanje ključnih lastnosti kolesarskih
oblačil in kako se obleči.

Višje kot so temperature bolj zračna naj bodo oblačila. Proizvajalci pri izdelavi izbirajo najkakovostnejše sintetične materiale. Zakaj? Zato, ker je med intenzivnim vrtenjem pedal pomembno, da oblačila dihajo, odvajajo znoj na zunanjo stran in se hitro sušijo. Verjetno je vsak od nas že naredil kakšen neprofesionalen kilometrček na kolesu, v vročem poletnem mesecu, v bombažni majici. Moker hrbet, lahek poletni vetrič... po telesu pa kurja koža in občutek, da nas zebe. Neprijetno kajne? Najkakovostnejše kolesarske majice kot je AGU High Summer so obogatene z UV zaščito že med samo izdelavo. Še vedno je potrebna uporaba sončne kreme, vendar se med t.i. „švicanjem“ sončna krema „izgubi nekje na naši poti“. Pod zračno kolesarsko majico, ki bo poskrbela, da bo tvoj hrbet suh in občutek svežine daljši, priporočamo uporabo aktivnega perila. Mrežasto aktivno perilo poskrbi za hitro sušenje kože. Odlično se oprime telesa, brezšivna konstrukcija nikjer ne veže in ne povzroča odrgnin. Predvsem pa ustvari dodaten, a tanek sloj med telesom in kolesarsko majico ter poskrbi za boljši pretok zraka in uravnavanje temperature.

Poleg UV zaščite kolesarskih oblačil je pomemben tudi pravi izbor kolesarskih hlač. Zračnost, udobje in učinkovito odvajanje vlage ... vse to so lastnosti, ki jih je pri nakupu priporočljivo upoštevati. Je pa posebno pozornost potrebno nameniti tudi notranjemu vložku. Pravilno izdelan in prilagojen kolesarju med gibanjem ne sme tiščati, nuditi mora udobje in podporo med dolgimi urami pod žgočim soncem ter
poskrbeti za maksimalno zračenje in svežino. Vendarle gre le za področje, ki je 85% vedno v stiku s kolesarskim sedežem.

V svežih jutrih so osnovna oprema tudi tanki rokavčki, ki bodo uravnavali našo temperaturo. Enostavni so za oblačenje in slačenje ter zavzamejo malo prostora. Poletni brezrokavniki bodo zaščitili tvoj hrbet v vetrovnih dneh, kolesarski dodatki kot so rokavice in nogavice pa so le dodaten pripomoček k tvojemu udobju.

Ne glede na to, ali se spuščaš po gozdnih stezicah ali šprintaš po dolgih asfaltiranih cestah, je kolesarjenje nadvse čudovita športna aktivnost. Pravi izbor kakovostnih oblačil, ki te med vožnjo podpirajo, pravilna hidracija telesa in energijske tablice so le sopotniki na tvoji poti novih izzivov in preizkupenj. :)

Pa z glavo na pot – ne glede na vreme! In lepo vabljen, da se nam pridružiš na skupinskih vožnjah v našem Strava klubu.