Pripravi se in prehiti zimo! Uporabi kodo: 20DYNAFIT in ujemi dodatnih 20% popusta na turna oblačila Dynafit.

Trail tek & Outdoor

Trail tekVeč
PohodništvoVeč
Prosti časVeč
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 492

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. Led Lenser magnetni polnilnik tipa A
  Led Lenser Led Lenser magnetni polnilnik tipa A
  6,90 €
 2. Novo -20% Naglavna svetilka Led Lenser MH7
  Led Lenser Naglavna svetilka Led Lenser MH7 99,90 €
  79,92 €
 3. Novo -20% Naglavna svetilka Led Lenser H7R Signature
  Led Lenser Naglavna svetilka Led Lenser H7R Signature-Black
  179,90 € Akcijska cena 143,92 €
 4. Novo -15% Pas za tek Nortec Trail Sensitive Running Belt
  Nortec Pas za tek Nortec Trail Sensitive Running Belt 49,00 €
  41,65 €
 5. Novo -20% Naglavna svetilka Led Lenser MH5
  Led Lenser Naglavna svetilka Led Lenser MH5 64,90 €
  51,92 €
 6. Novo -20% Naglavna svetilka Led Lenser MH6 Power Led
  Led Lenser Naglavna svetilka Led Lenser MH6 Power Led
  69,90 € Akcijska cena 55,92 €
 7. Novo -10% Trak Devold Rib Logo Headband
  Devold Trak Devold Rib Logo Headband 40,00 €
  36,00 €
 8. Novo -10% Kapa Devold Rib Logo
  Devold Kapa Devold Rib Logo 50,00 €
  45,00 €
 9. Novo -25% Volnena kapa Devold Svalbard
  Devold Volnena kapa Devold Svalbard 50,00 €
  37,50 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 492

na stran
Nastavi smer naraščanja

OPREMA ZA GORSKI TEK OD A DO Ž

Trail oziroma gorski tek je priljubljena dejavnost tako v poletni kot tudi zimski sezoni. V nasprotju s splošnim prepričanjem in razširjenimi predstavami vam za trail tek ni treba imeti gora. Gorski ali trail tek se pravzaprav lahko izvaja povsod. Šteje se za "trail run", če niste na asfaltiranih, tlakovanih ali asfaltiranih cestah. Pri trail teku gre za gibanje na prostem v naravi na svežem zraku. Vse kar potrebujete je dovolj volje in pa seveda pravilna oprema za gorski tek.


Z GORSKIM TEKOM SE LAHKO UKVARJATE V DOMAČEM OKOLJU


Medtem ko so pri cestnem teku ali na umetnih podlagah pogosto v središču pozornosti standardizirane vrednosti, kot so razdalja, tempo teka ali srčni utrip, je pri teku po naravnih stezicah v središču pozornosti sama izkušnja. Ovire in teren se nenehno spreminjajo – najprej ste na skalah, nato na travi, občasno čez korenine, vmes pa se lahko dvigne in nato spusti. Na poti sta tako vaše telo kot duša budni in izzvani.


GORSKI TEK JE ENA OD VRST TRAIL TEKA


Gorski tek pogosto ni nič drugega kot samo tek. Toda pri trail teku lahko preklapljate med tekom in hojo na velikih vzponih. Kot pravijo: Pot je cilj. Ker se na terenskih progah premikate hitreje kot na pohodu, so možne daljše dogodivščine. Pravilna oprema za gorski tek, kot so tekaški copati, športna oblačila in nahrbtnik vam omogoča, da lahko preprosto preživite dlje časa v naravi in na svežem zraku.


Dolžina trase za trail tek ni pravzaprav pomembna, 10 kilometrov, polmaraton, maraton – Za cestne tekače in dirke je precej pogosto, da se veliko tekačev osredotoča na čas in hitrost. Na primer, obstajajo maratonske proge, ki veljajo za posebej "hitre", kot so Chicago, London ali Pariz, in druge, kot je legendarni newyorški maraton, ki veljajo za "počasnejše". Te dogodke je mogoče primerjati med seboj, ker so si podobni po razdalji in splošni težavnosti, a ko gre za gorski tek, se dirke nikoli ne morejo primerjati med seboj. Pri gorskem teku se teren preprosto preveč razlikuje, da bi lahko primerjali kateri koli dve dirki. Na primer, tekoč in nežen v primerjavi s tehničnim terenom in količina višinske spremembe se drastično razlikujeta od poti do poti. Za 30-kilometrski gorski tek bo izkušen trail tekač morda potreboval le tri ure, vendar bi lahko potreboval pet, če je proga res tehnično zahtevna. Gorski tek je nepredvidljiv šport, zaradi katerega je biti zunaj in na stezah toliko bolj razburljivo.


ULTRARUNNING- 42 KILOMETROV IN VEČ


»To je bil moj največji cilj, da izvedem ultra samo enkrat.« To so besede, ki prihajajo od umrlih v volni tekačev, ki jih radi slišite. Toda kaj je v resnici ultrarun?
Po definiciji Wikipedije in v skladu s smernicami mednarodne atletske zveze so ultrateki ali ultramaratoni tekaški dogodki na progi, ki je daljša od 42,195 km ali 26,2 milje, maratonske razdalje. Toda tudi med združenji ultratek ni jasno opredeljen dogodek, kot so šprinti ali tek na srednje ali dolge proge. Na splošno lahko rečete takole: Vse, kar je daljše od tradicionalnega maratona, je ultra. Po 100 km po ravni cesti lahko postane precej »dolgočasno«, zato pogosto slišite, da se lahko ultratekači med tekom znajdejo globoko v mislih. Vse več vzdržljivostnih športnikov želi sprejeti izziv 50k ali več, zato so se tekmovalne dirke in športniki v tem segmentu izjemno razvili. Pogosto pri ultramaratonih gre manj za samo razdaljo, saj gre bolj za tek na progi in progah. Nekoč okoli najvišjega vrha Avstrije, na vrh Zugspitze ali čez Alpe v več etapah je le nekaj primerov. Ena izmed najbolj priljubljenih dirk med ultra-tekači je Ultra-Trail du Mont-Blanc, znana tudi kot UTMB. Ta dirka obsega približno 170 km in ima 10.000 metrov plezanja - najhitrejši tekači, ki so to dirko poskusili, so končali v manj kot 20 urah!


KAJ VSE POTREBUJETE?


Ko govorimo o pravilni opremi seveda najprej pomislimo na pravilno izbiro copat. Tekaški copati se razlikujejo med seboj po naklonu ali drop-u (razlika med petnim in prstnim delom), sami obliki podplata in seveda teži. Pomembna pa so tudi oblačila. Pri oblačilih pazimo, da so materiali taki, ki se hitro sušijo, na daljše razdalje pa lahko s seboj vzamemo tudi toplejše in rezervne kose. Gorski tekači so ponavadi opremljeni tudi z ultra lahkimi nahrbtniki, ki omogočajo shranjevanje pijače in energijskih zalog.