Pripravi se in prehiti zimo! Uporabi kodo: 20DYNAFIT in ujemi dodatnih 20% popusta na turna oblačila Dynafit.

Tekaški čevlji

Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 89

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. -15% Ženski tekaški čevlji Dynafit Traverse GTX
  Dynafit Ženski tekaški čevlji Dynafit Traverse GTX 175,00 €
  148,75 €
 2. -15% Tekaški čevlji Dynafit Traverse GTX
  Dynafit Tekaški čevlji Dynafit Traverse GTX 175,00 €
  148,75 €
 3. -15% Ženski tekaški čevlji Dynafit Ultra 100 GTX
  Dynafit Ženski tekaški čevelj Dynafit Ultra 100 GTX 199,99 €
  169,99 €
 4. -15% Tekaški čevlji Dynafit Ultra 100 GTX
  Dynafit Tekaški čevelj Dynafit Ultra 100 GTX 199,99 €
  169,99 €
 5. -15% Ženski tekaški čevelj Dynafit Transalper GTX
  Dynafit Ženski tekaški čevelj Dynafit Transalper GTX 190,00 €
  161,50 €
 6. -30% Ženski tekaški čevlji La Sportiva Bushido II GTX-Black/Hibiscus
  La Sportiva Ženski tekaški čevlji La Sportiva Bushido II GTX 199,99 €
  139,99 €
 7. -11% Ženski tekaški čevlji HOKA SpeedGoat 5 GTX
  HOKA Ženski tekaški čevlji HOKA SpeedGoat 5 GTX 189,90 €
  169,01 €
 8. -11% Tekaški čevlji Hoka Zinal 2
  HOKA Tekaški čevlji Hoka Zinal 2 179,90 €
  160,11 €
 9. -11% Ženski tekaški čevlji HOKA Mafate Speed 4
  HOKA Ženski tekaški čevlji Hoka Mafate Speed 4 179,90 €
  160,11 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 89

na stran
Nastavi smer naraščanja

ČEVLJI ZA GORSKI TEK

Ste pripravljeni na nove tekaške dogodivščine? Pravzaprav ni neprimernega trenutka za gorski tek po naravnih stezicah tako pozimi kot tudi v toplejših mesecih. Seveda, če nameravate premagati tehnične terene so eden izmed pomembnejših kosov tekaške opreme čevlji za gorski tek. To so namenski tekaški copati, ki imajo izrazit profil na podplatu, precizno določene razlike v višini med petnim in prstnim delom in seveda izdelani iz najnovejših ter tehničnih materialov.


GORSKI TEKAŠKI ČEVLJI OD A DO Ž


Kar pomeni trail tek za vsakega od nas, je tako raznolik in edinstven kot terenski teren po katerem nabiramo tekaške kilometre in višinske metre, ki ga pokrivamo. Za nekatere je to duhovna izkušnja, za druge pa zgolj preizkušanje svojih telesnih zmogljivosti.
Seveda pa je so pomembni tudi čevlji za gorski tek, ki jih v Šport 11 najdete pod znamkami Dynafit, La Sportiva in Hokka. Pri tekaških čevljih razlikujemo različne podplate glede na njihovo zmes, obliko in profil. Nekateri so bolj narebreni oziroma profilirani od drugih, kar omogoča boljši oprijem na blatnih terenih. Spet drugi so bolj gladki in bolj robustni, kar se odlični izkaže na skalnatih terenih. Večina pa jih je prilagojena tako, da so odlični na vseh podlagah saj je se inženirji pri razvoju zavedajo, da se gorski tereni hitro menjujejo.


RAZLIČNI TIPI GORSKIH TEKAŠKIH ČEVLJEV


Vsak tekač je edinstven. Zato obstaja toliko različnih vrst tekaških copat. Obstaja na primer razlika med tekaškimi copati za ženske in tekaškimi copati za moške. Ženske tekačice imajo običajno ožje kopito kot tisti, ki so namenjeni moškim. Ker so moški pogosto nekoliko večji od žensk, so moški tekaški čevlji običajno nekoliko širši, a tudi nekoliko močnejši od tistih za ženske. Poleg razlike v spolu je velika razlika tudi v slogih teka. Kjer bi en tekač morda potreboval nekaj več podpore med prehodom od pete do prstov, lahko drugi z bolj ploskim podplatom iztisnejo več iz tekaškega čevlja. Zato poleg razlikovanja med moškimi in ženskimi čevlji delimo tudi naše športne čevlje na nevtralne in stabilne.


Nevtralni čevlji za gorski tek so posebej zasnovani za tekače, ki pristanejo na sredini ali na zunanji strani pete in za odriv uporabljajo sredino prednjega stopala. Čevlji za povečano stabilnost so bili posebej zasnovani za tekače, ki pristanejo na zunanji strani pete in katerih gležnji se med prehodom sesedejo na medialno stran – drugo ime za te čevlje so tekaški copati s pretirano pronacijo. Prekomerno pronacijo so pogosto popravljali s trdnim blokom v vmesnem podplatu ali s primerljivo tehniko, ki je preprečila, da bi gleženj sesul navznoter. Da bi zagotovili stabilnost, blagovne znamke, kot sta La Sportiva ali Dynafit, eksperimentirajo z različnimi gostotami in tehnikami vmesnega podplata. Rezultat: vmesni podplat, ki prilagodi količino podpore vašim potrebam. Vodenje stopal skozi prehod in popravljanje vzorca hoje le, ko je to potrebno. Ker se količina prekomerne pronacije lahko razlikuje od koraka do koraka in se lahko poveča, ko nastopi utrujenost, ti novi pristopi pomagajo zagotoviti stabilnost tako za pretirano pronacijo kot tudi za nevtralne tekače.


RAZLIČNI NAMENI IN MATERIALI


Poleg teh temeljnih razlik med tekaškimi copati obstajajo tudi čevlji, ki so posebej zasnovani za določene pogoje ali vrste teka. Obstajajo dirkalni oziroma tekmovalni čevlji, ki so kar se da lahki in zagotavljajo, da lahko tečete čim hitreje. Gorski tekaški čevlji pa so edinstveni po svojem podplatu z večjim profilom in višjo razliko ali drop-om med peto in prstnim delom čevlja.
Še ena razlika je v materialih, uporabljenih pri izdelavi čevljev. Obstajajo na primer nepremočljivi tekaški copati, ki uporabljajo material GORE-TEX za zaščito pred vodo. Gore-TEX se pogosto uporablja pri tekačih za trail, da pomaga ohranjati vaša stopala suha in udobna na vseh tekih v naravi. V letni tekaški sezoni pa ponavadi prevladujejo bolj lahki in zračni materiali v obliki zračne mrežice. Te dopuščajo večje kroženje zraka in posledično boljše hlajenje vaše noge. Slabost zračne mrežice je, da je premočljiva in se lahko v slabših vremenskih razmerah zgodi, da boste imeli mokre noge. Večina čevljev je opremljena z klasičnimi vezalkami, spet drugi z posebnim sistemom zategovanja.


ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE


Čevlji zdržijo dlje, če jih pravilno čistimo in vzdržujemo. Vsak material zahteva določeno pozornost pri vzdrževanju. Klasične letne čevlje z zračno mrežico je najenostavneje čistiti z mehko krpo in vodo. Podoben koncept je tudi pri čevljih z Gore-Tex membrano. Vsem pa je skupno, da po vsaki uporabi čevlje dobro posušite na svežem zraku in s tem preprečite nastajanje neprijetnih vonjav.