Skoči v poletje s tekaškimi čevlji Dynafit. Uporabi kodo:DYNAFIT30 in izkoristi 30% popusta.

Vse za turno smučanjePredstavljajte si zasnežene gorske vrhove, ki vas vabijo v svoj deviški beli objem. Uživajte v občutku smučanja po nepretrgani snežni odeji. Občutek neskončne svobode. In čeprav vam po žilah teče adrenalin, občutite nepopisen mir in globoko povezanost z neokrnjeno naravo. To je čar turnega smučanja. Tu ni prostora za nepremišljenost in zmote, saj je potrebna velika odgovornost in globoko spoštovanje gora in zakonov narave. Turno smučanje je z gotovostjo eden izmed najhitreje rastočih zimskih športov, tako na profesionalnem nivoju kot tudi nivoju rekreacije in turizma.


Turno-smučarski seti

Potrebuješ novo turno opremo za uživanje v zasneženih hribih ali pa se s turnim smučanjem srečuješ prvič in si v lovu na novo smučarsko opremo. Zate smo pripravili izbiro Turnih setov, ki so sestavljeni, optimizirani in posledično ugodnejši (turne smuči, turne vezi ter turne kože). Turno smučarske sete smo sestavili iz produktov proizvajalcev Atomic, ATK, Dynafit, Marker, Vőlkl in Pomoca.


Turne smučiVeč
Turni pancarjiVeč
Turne veziVeč

Čebulno oblačenje in oblačila za turno smučanje

Moška oblačilaVeč
Ženska oblačilaVeč
DodatkiVeč


Turno smučanje je šport, ki se dogaja zunaj in v vseh vremenskih razmerah, glavnino pa predstavljajo nizke temperature. Zato so ključnega pomena oblačila. Pri oblačenju vam svetujemo, da se oblačite čebulno saj enostavno slačite toplejše sloje pri vzponu. Kakšen ekstremno topel oziroma vodoodbojen kos pa shranite v nahrbtnik. Pomemben je dober prvi sloj funkcijskega oziroma smučarskega perila. S tem boste dosegli, da bo vaše jedro vedno toplo in suho. Nad prvim slojem vam priporočamo plasti, ki jih lahko enostavno slačite, ko hodite navzgor in se ob spremembi vremena hitro oblečete. Ena izmed najboljših izbir se zagotovo puhasta jakna, ki jo v slabšem vremenu prekrijete z zunanjim slojem (vodoodpornimi jaknami).

Vse za začetnike turnega smučanja!

Vsako leto se vse več ljubiteljev smučanja odloča za aktivnost izven urejenih smučišč v osrčju narave. Kljub temu, da je turno smučanje eden izmed zahtevnejših zimskih aktivnosti, je to še vedno čudovita aktivnost, ki se ti jo splača preizkusiti. Pri turnem smučanju smučaš na neurejenih in neoznačenih območjih. Vendar pa za svoje začetke in suverenost lahko vedno izbereš najbližje urejeno smučišče ali sosednji hrib. Pred začetkom je potrebno nekaj suverenosti na smučeh, na različnih snežnih podlagah.

Preberi članek

 

Vse za varno smuko

 

Plazovna oprema

Turno smučanje je veliko bolj nevarno oziroma zahteva več predznanja in poznavanja kot klasično alpsko smučanje. Ko se smučarji spuščajo po nepretrganih zasneženih strminah, so lahko izpostavljeni možnosti plazov in vdolbin ter s snegom prekritih razpok, kjer se lahko poškodujejo. Pomembno je, da se pri načrtovanju izleta upošteva več stvari. Vsekakor priporočamo, da se začetniki udeležijo tečaja turnega smučanja (dvodnevnega), kjer bodo dobil celostno izkušnjo z vsebinami, ki jih tak tečaj ponuja, in bodo nenazadnje pripravljeni, da se podajo na samostojno pot, seveda v okviru načela postopnosti (od lažjega k težjemu) in zavedanju, da na turni smuki nisi nikoli sam. Na tečaju turnega smučanja in varnega gibanja v gorah po zimi, ki ga izvajajo gorski vodniki se boste seznanili s sledečimi vsebinami: opremo za turno smučanje, oprema za reševanje izpod plazov, tehniko in taktiko vzpenjanja in spusta, nevarnosti v gorah pozimi, tehniko in taktiko smučanja, prerezom snežne odeje in vrste snežne podlage, preizkusi stabilnosti snežne odeje, pravilnimi postopki ob nezgodi – iskanje s plazovnim ali lavinskim trojčkom, sondiranjem in postopki gorske reševalne službe, situacijskimi vajami reševanja izpod plazov ter turami prilagojenimi znanju skupine.