Obožuješ hribe tako kot mi?Tek je ena izmed športnih aktivnosti, kjer na začetku res zelo malo potrebujete, vsaj kar se tiče opreme. Tekaški copati, tekaške hlače ali pajkice ter majica – in gremo. Za trail tek so zahteve po opremi nekoliko strožje. Poleg posebnih čevljev za trail tek morate razmisliti katera so ustrezna tekaška oblačila iz tehničnih materialov. S primernimi oblačili za trail tek ne boste samodejno tekli hitreje, v vsakem primeru pa boste bistveno bolj udobni in sproščeni – in tudi varnejši. Konec koncev ste med tekom v naravi in gorah, izpostavljeni vetru in vremenu, na višini pa lahko še nižjim temperaturam.

 

Tekaška oblačila na katera ne smeš pozabiti!

Moška tekaška oblačilaVeč
Ženska tekaška oblačilaVeč
Oblačila za prosti časVeč

Razkrivamo vam tudi skrivnostni trening gorskega tekača Nejca Kuharja.

Trail running začetnik

Jakob – izhodišče parking Grad Hrib. Po cesti do koče na Jakobu (ali kakšen drug položen klanec po izbiri – za začetek bo dovolj cca 400vm in cca 4-5km dolžine). Začneš 15 min hoje, nadaljuješ 5 min teka, nato 10 min hoje in spet 5 min teka – menjaš do vrha. Nato lahko vsakič podaljšuješ tek in zmanjšuješ hojo, dokler nekega dne ne odtečeš neprekinjeno od podna do vrha.

Trail running expert

Meni en ljubših in bolj zahtevnih treningov je bil fartlek v klanec. Še bolj zanimivo je, če se zmeniš z enim ali več kolegi, da trening še popestrita. Jošt – izhodišče ribogojnica v Besnici. Predlagam varianto po makadamski cesti, ki v zgornjem delu preide v kolovoz in nato po markirani poti do vrha (lahko tudi kakšen drug klanec, ki je v začetku položen, da se dobro ogrejemo, skupaj pa lahko potem v višinski razliki med 400 in 800m – odvisno od vašega nivoja pripravljenosti). Začneš s 15 min počasnega teka za ogrevanje, nato nadaljuješ z menjavanjem hitrejših in počasnejših odsekov – zato je ta vadba zelo zanimiva v skupini, kjer vedno drug tekač narekuje ritem, naloga prostalih je, da narekovalcu sledijo. Ta del treninga lahko traja med 20 in 40 min, cilj treninga je večrat doseči in preseči tekmovalno hitrost v dolžini 20 sec do 2 min (več že nima smisla, ker je potem to že druga vrsta treninga).

Preberi namige

 

Pohodna oblačila

Moška pohodna oblačilaVeč
Ženska pohodna oblačilaVeč
DodatkiVeč

Za optimalen oprijem na vseh podlagah

 

 

Oblačila za tek, pohodništvo in kolesarjenje

Tek je ena izmed športnih aktivnosti, kjer na začetku res zelo malo potrebujete, vsaj kar se tiče opreme. Tekaški copati, tekaške hlače ali pajkice ter majica – in gremo. Za trail tek so zahteve po opremi nekoliko strožje. Poleg posebnih čevljev za trail tek morate razmisliti katera so ustrezna tekaška oblačila iz tehničnih materialov. S primernimi oblačili za trail tek ne boste samodejno tekli hitreje, v vsakem primeru pa boste bistveno bolj udobni in sproščeni – in tudi varnejši. Konec koncev ste med tekom v naravi in gorah, izpostavljeni vetru in vremenu, na višini pa lahko še nižjim temperaturam.


OBLAČILA ZA TEK IN POTREBE GORSKIH TEKAČEV


Pri tekaških oblačilih za trail tekače sta v prvi vrsti poudarek zmogljivost in funkcija. Športna oblačila morajo delovati v gorah in na razgibanih stezicah – še posebej, če pokrivate daljše razdalje. Pri teku navzgor se hitro znojite, zato sta zračnost in dobro upravljanje vlage nujna. Hkrati pa se na vrhu ne smete preveč ohladiti in hkrati morate biti opremljeni za neugodne vremenske situacijie.
Po drugi strani pa morajo biti Trail tekaška oblačila udobna, ne smejo drgniti in morajo biti prijetna ob stiku z vašo kožo.


Biti hiter na poti- zato je je prav tako ključna teža: z lahko opremo je tek enostavnejši in lahko nadaljujete tudi dlje. Poleg tega morajo tekaška oblačila biti živih barv, da boste bolj opraženi v slabši vidljivosti.Večina zgornjih delov in hlač ali nogavic nudi odbojnost, tako da je tekače še vedno mogoče videti v mraku ali v megli.


OBLAČILA ZA POHODNIKE


Kaj bi lahko bilo bolj prijetno kot preživeti razburljive dni na pohodu na prostem v prečudoviti naravi obdani s kuliso gora? Vsak obisk gora je še bolj zabaven, če ste dobro opremljeni z ustrezno opremo in primernimi oblačili za hojo! Prvič: pohodna oblačila imajo funkcionalen vidik in morajo biti najprej udobna. Glede na to, o katerem sloju govorimo je pomembnost in zahteva odvisna od posameznika do posameznika. Nato pa v novodobnem svetu in svetu digitalnega beleženja spominov na vrsto kmalu pride tudi vizualni vidik. Tukaj je pravilo preprosto, če so vam oblačila in oprema všeč jo boste z veseljem uporabljali in tako z nasmehom osvajali nove cilje.


UJEMANJE IN DOPOLNJEVANJE SLOJEV OBLAČIL


Za izlete s spreminjajočimi se vremenskimi razmerami se je sistem slojev izkazal za idealnega. Začne se s funkcionalnim spodnjim perilom iz sintetičnih vlaken ali mehkim Merino spodnjim perilom, nadaljuje do zračnih pohodniških srajc in puloverja iz flisa ter konča s pohodnimi hlačami in funkcionalno jakno. Vodoodporna, vetrna in zračna funkcionalna vlakna zagotavljajo, da telo ostane zaščiteno in ostane prijeten občutek suhega telesa.


KAKŠNA OBLAČILA POTREBUJEMO NA IZLETU V HRIBIH


Težavnost in dolžina pohoda ter teren se upoštevajo enako kot oblačila. Za priložnosten dnevni pohod v toplem vremenu ali na nizkih gorskih pohodih uporabnik v pohodniški nahrbtnik zloži drugačna oblačila kot pri večdnevnih izletih s kočami in gorskih pohodih po alpskem terenu.
Na kratko: Različne funkcionalne lastnosti bodo v ospredju za poletne pohodnike kot za zimske pohodnike ali pri pohodih ob morebitnih zimskih temperaturah. Pohodna oblačila delimo na različne kategorije in kot že zgoraj omenjeno na različne sloje in namene uporabe.