Turno smučanje

Izdelkov, ki ustrezajo izbiri, ni mogoče najti.

ODKRIJTE TURNO SMUČANJE

Predstavljajte si zasnežene gorske vrhove, ki vas vabijo v svoj deviški beli objem. Uživajte v občutku smučanja po nepretrgani snežni odeji. Občutek neskončne svobode. In čeprav vam po žilah teče adrenalin, občutite nepopisen mir in globoko povezanost z neokrnjeno naravo. To je čar turnega smučanja. Tu ni prostora za nepremišljenost in zmote, saj je potrebna velika odgovornost in globoko spoštovanje gora in zakonov narave. Turno smučanje je z gotovostjo eden izmed najhitreje rastočih zimskih športov, tako na profesionalnem nivoju kot tudi nivoju rekreacije in turizma.


ABC TURNEGA SMUČANJA


Turno smučanje je kombinacija alpskega smučanja na divjih naravnih smučiščih, teka na smučeh in zimskih pohodov. Običajno poteka na neoznačenih pobočjih, ki niso urejena za smučanje. Glavna razlika med alpskim in turnim smučanjem je v tem, da se vlečnice ali druga prevozna sredstva ne uporabljajo za vzpon na pobočje ali hrib. Na hrib se povzpnete peš ali pa uporabite turne smuči s pritrjenimi turnimi kožami za lažji vzpon. Turno smučanje je namenjeno izkušenim in izkušenim smučarjem, vendar ne podcenjujte pomena ustrezne turne in varnostne ter lavinske opreme. Najboljši čas za turno smučanje je zima ali pomlad, odvisno od snežnih razmer in temperature zraka.


KAJ VAM JE BLIŽJE?


Turno smučanje ima več disciplin, odvisno od vrste opreme, ki jo izberete, in vrste turnega smučanja, ki ga želite izvesti. V osnovi poznamo več kategorij:
- Splitboarding je kombinacija deskanja na neoznačenih naravnih smučiščih in zimskih pohodov. Deske so posebej prirejene in se s pomočjo mehanizmov in sistemom po dolžini razdelijo na pol, tako dobite dve deski podobni turnim smučem s katerimi se povzpnete na vrh. Na vrhu desko zopet sestavite skupaj nastavite vezi in zavijugate v zasneženo pobočje.
- Klasična oziroma touring kategorija. V tej kategoriji prevladujejo turni smučarji, ki cenijo udobne in dolge vzpone, hkrati pa prisegajo na kvalitetno smučanje. Oblačila pri touring kategoriji so malenkost bolj oprijeta vendar izredno tehnična. Širine turne smuči pa ponavadi ne presegajo 100 mm pod turnimi čevlji
- Freetouring kategorija: tukaj se večinoma najdejo vsi maljši turni smučarji. Smuči so širše in posledično bolj stabilne v globokem snegu. Sama kategorija in njeni udeleženci pa strmijo k iskanju svežega pršiča in kvalitetnemu smučanju. Oblačila so malenkost bolj široka, izdelanih iz tehničnih materialov, ki ne prepuščajo vode.
- Race ali tekmovalna kategorija: Novost pri turnem smučanju zagotovo predstavlja kategorija race, ki je priznana tudi na svetovnem nivoju turnega smučanja kot športna disciplina. Tukaj je najpomembnejši dejavnik nizke teže in hitrih vzponov. Smuči so lahke in ozke, tekmovalci oziroma tekmovalke pa so oblečeni v dirkalne drese.


VARNOST JE NA PRVEM MESTU!


Turno smučanje je veliko bolj nevarno oziroma zahteva več predznanja in poznavanja kot klasično alpsko smučanje. Ko se smučarji spuščajo po nepretrganih zasneženih strminah, so lahko izpostavljeni možnosti plazov in vdolbin ter s snegom prekritih razpok, kjer se lahko poškodujejo. Pomembno je, da se pri načrtovanju izleta upošteva več stvari. Vsekakor priporočamo, da se začetniki udeležijo tečaja turnega smučanja (dvodnevnega), kjer bodo dobil celostno izkušnjo z vsebinami, ki jih tak tečaj ponuja, in bodo nenazadnje pripravljeni, da se podajo na samostojno pot, seveda v okviru načela postopnosti (od lažjega k težjemu) in zavedanju, da na turni smuki nisi nikoli sam. Na tečaju turnega smučanja in varnega gibanja v gorah po zimi, ki ga izvajajo gorski vodniki se boste seznanili s sledečimi vsebinami: opremo za turno smučanje, oprema za reševanje izpod plazov, tehniko in taktiko vzpenjanja in spusta, nevarnosti v gorah pozimi, tehniko in taktiko smučanja, prerezom snežne odeje in vrste snežne podlage, preizkusi stabilnosti snežne odeje, pravilnimi postopki ob nezgodi – iskanje s plazovnim ali lavinskim trojčkom, sondiranjem in postopki gorske reševalne službe, situacijskimi vajami reševanja izpod plazov ter turami prilagojenimi znanju skupine.


OPREMA PRI TURNEM SMUČANJU


Kot pri vsakem športu je tudi tukaj pomembna oziroma ključnega pomena pravila oprema. Za začetek potrebujemo par turnih smuči. Te smuči so po navadi širše in daljše od tistih, ki jih poznamo v alpskem smučanju. Na konici in na repu imajo namenski prostor, kamor se pritrdijo turne kože. Smuči se razlikujejo glede na kategorijo v katero spadajo, nekatere so ožje in lažje, druge pa širše in posledično bolj stabilne v globoki in mehki podlagi. Posebnega pomena pa so turne vezi, ki imajo dva načina uporabe, hoja navzgor in smučanje navzdol. Pri vezeh poznamo dva tipa, klasične turne vezi in novodobne pin vezi, ki se s pomočjo pinov na glavi pritrdijo v turni pancar ter omogočajo bolj naravno hojo. Turne smuči pri vzponu opremimo s turnimi kožami, ki se odvidno od sistema prilepijo na drsno ploskev smučke. Posebne dlačice imajo možnost drsenja naprej, ko pa jih obremenimo se oprimejo podlage in preprečujejo zdrs nazaj ter tako omogočijo hojo.
Pri turnih čevljih oziroma pancerjih je zgodba podobna. Vse je odvisno za kakšen namen jih boste potrebovali. Tisti bolj trdi čevlji so namenjeni dobremu smučanju, tisti lažji in gibljivejši pa hitrim in udobnim vzponom.


ČEBULNO OBLAČENJE IN OBLAČILA ZA TURNO SMUČANJE


Turno smučanje je šport, ki se dogaja zunaj in v vseh vremenskih razmerah, glavnino pa predstavljajo nizke temperature. Zato so ključnega pomena oblačila. Pri oblačenju vam svetujemo, da se oblačite čebulno saj enostavno slačite toplejše sloje pri vzponu. Kakšen ekstremno topel oziroma vodoodbojen kos pa shranite v nahrbtnik. Pomemben je dober prvi sloj funkcijskega oziroma smučarskega perila. S tem boste dosegli, da bo vaše jedro vedno toplo in suho.
Nad prvim slojem vam priporočamo plasti, ki jih lahko enostavno slačite, ko hodite navzgor in se ob spremembi vremena hitro oblečete. Ena izmed najboljših izbir se zagotovo puhasta jakna, ki jo v slabšem vremenu prekrijete z zunanjim slojem (vodoodpornimi jaknami).