Miklavžev dodatni popust! Uporabi kodo MIKLAVZ11*(Koda ne velja na kolesa, Garmin, Tacx, Shimano in turne sete.)

Palice

Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 20

Stran
na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. -10% Turne palice Dynafit DNA
  Dynafit Turne palice Dynafit DNA 110,00 €
  99,00 €
 2. -10% Palice Elan Tour - Teleskop
  Elan Palice Elan Tour-Teleskop
  99,95 € Akcijska cena 89,96 €
 3. -10% Turne palice Atomic BCT Touring
  Atomic Turne palice Atomic BCT Touring 99,99 €
  89,99 €
 4. Krpljice za palice Dynafit Powder Basket - Frost
  Dynafit Krpljice za palice Dynafit Powder Basket - Frost
  6,00 €
 5. -10% Palice Komperdell Speed Tour Ti Vario
  Komperdell Palice Komperdell Speed Tour Ti Vario
  119,95 € Akcijska cena 107,96 €
 6. -10% Zložljive palice Komperdell Contour Titanal II Foam
  Komperdell Zložljive palice Komperdell Contour Titanal II Foam
  89,95 € Akcijska cena 80,96 €
 7. -10% Zložljive palice Komperdell Thermo Ascent Ti3
  Komperdell Zložljive palice Komperdell Thermo Ascent Ti3
  89,95 € Akcijska cena 80,96 €
 8. -10% Turne palice Dynafit Speedfit Vario UNI
  Dynafit Turne palice Dynafit Speedfit Vario UNI - Black/ Orange
  104,00 € Akcijska cena 93,60 €
 9. -10% Zložljive palice Komperdell Contour Titanal II
  Komperdell Zložljive palice Komperdell Contour Titanal II
  89,95 € Akcijska cena 80,96 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 20

Stran
na stran
Nastavi smer naraščanja

Palice za turno smučanje – obvezen sopotnik!

Smučanje brez palic? – težko si je predstavljati. Ti bistveni kosi opreme olajšajo vaše gibanje, pa tudi vaše ravnotežje in čas. Pomagajo vam pri smučanji in tudi pri hoji navzgor. Opremljeni s pravimi palicami boste z veseljem in z gotovostjo osvajali nove zimske vrhove. Palice za turno smučanje so kljub svoji preprosti konstrukciji obvezen in nepogrešljiv del turne opreme.


Kljub svoji preprosti konstrukciji se palice delijo v več segmentov, med katerimi lahko izbirate. Poznamo zložljive in fiksne palice, težje, lažje, namenjene hitrim vzponom in zahtevnim spustom po globokem pršiču.


STANDARDI SO POMEMBNI


Najprej je bila ena dolga palica, nato pa dolgo ni bilo nič. To je bil bolj ali manj začetek smučanja. Danes obstajata dve palici, ki sta na voljo v različnih različicah. Ne glede na to, katero vrsto izberete, ne pozabite na standard DIN ISO 7331. Ta standard je pomemben, ker pomeni, da se palice, ki imajo ta certifikat, lahko upognejo, vendar se ne smejo zlomiti. Poleg tega preverja odpornost ročajev na predrtje in prožnost zank. Standard tudi preizkuša, kako hitro se zanka odmakne od ročaja droga v primeru padca. Tudi konica palice mora biti standardizirana – da bi se izognili poškodbam, naj bo kronana ali votla.


POMEMBNI KRITERIJI PRI IZBIRI SMUČARSKIH PALIC


Cev smučarske palice je običajno ravna, obstajajo pa tudi modeli z rahlo ukrivljenostjo pod ročajem (predvsem v alpskem smučanju). To omogoča, da konica droga prej pride v stik s snegom, kar vam omogoča daljši stik s pobočjem. Cev ima za izpolnjevanje različne funkcije, ki igrajo pomembno vlogo v smislu stabilnosti, teže in blaženja. Visokokakovostni materiali vam omogočajo združevanje teh različnih lastnosti. Na splošno lahko izbirate med aluminijem in karbonom.
Klasična turno smučarska palica je opremljena z zanko na, ki je zasidrana na ročaj in jo je mogoče prilagoditi po velikosti s plastično zaponko. Zanka omogoča dodatno oporo pri hoji navzgor, v fazi smučanja pa vas ščiti pred izgubo palice. Ena izmed slabosti zanke je, da se v primeru padca ne odpne in palice padajo z vami. Zato pri smučanju predvsem v globokem snegu svetujemo, da palic ne pripenjate na svoje roke.


DOLŽINA JE KLJUČNA


Pravilna dolžina smučarskih palic je pomemben dejavnik, ki prispeva k vaši tehniki smučanja. Običajno lahko ob njihovi uporabi občutite, ali je komplet smučarskih palic predolg ali kratek za vas. Palice so na voljo v različnih velikostih, ki se razlikujejo v centimetrih. Ko ste med dvema velikostma, se odločite za daljše, saj jih lahko vedno skrajšate.


Obstajata dva načina za določitev pravilne velikosti palice:


- Pomnožite svojo višino (v cm) s faktorjem 0,7, pri čemer je nastala številka dobra ocena vaše ustrezne dolžine palic.
- Vstanite naravnost (pazite, da imate ravne čevlje) in palico obrnite na glavo, tako da se z roko primete za konico tik nad košarico. Rokav komolcu mora dosegati nekje kot 90 stopinj.


SNEŽNE KRPLJICE ALI KOŠARICE


Pri turnem smučanji je ključen element palic krpljica oziroma košarica. Večja kot je manj se bo palica pogrezala v sneg in nudila večjo oporo in stabilnost. Večina krpljic ima možnost menjave s katero lahko poljubno izbirate velikost košarice. Bolj kot je globok sneg, večji mora biti premer košarice, da dobite želeno oporo na podlagi. Pri alpskih palicah so krpljice ponavadi majhne, saj je podlaga na smučiščih stabilnejša in trdnejša.


ZLOŽLJIVE PALICE


Palice za turno smučanje so danes na voljo tudi v teleskopski oziroma zložljivi varianti. Teleskopske palice omogočajo bolj precizno nastavljanje višine, kot tiste fiksne. Prednost teleskopskih palic je tudi v tem, da ko jih zložite jih lahko shranite na svoj nahrbtnik medtem ko pot nadaljujete peš. Sistem podaljševanja oziroma krajšanja palic je odvisen od proizvajalca. Nekateri imajo vgrajen vrtljiv sistem, med tem ko imajo palice Komperdell sistem PowerLock, ki s pomočjo zatiča zaklene palico na želeno višino.