Skoči v poletje s tekaškimi čevlji Dynafit. Uporabi kodo:DYNAFIT30 in izkoristi 30% popusta.

Pancarji

Touring pancarjiVeč
Freetouring pancarjiVeč
Race pancarjiVeč
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 65

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. -50% Turni pancarji Atomic Backland Ultimate
  Atomic Turni pancarji Atomic Backland Ultimate 729,95 €
  364,95 €
 2. Turni pancarji Dynafit Tigard 130
  Dynafit Turni pancarji Dynafit Tigard 130
  799,95 €
 3. -30% Turni pancarji Dalbello Quantum EVO
  Dalbello Turni pancarji Dalbello Quantum EVO 530,00 €
  371,00 €
 4. -30% Ženski turni pancarji Dalbello Quantum EVO Sport
  Dalbello Ženski turni pancarji Dalbello Quantum EVO Sport 530,00 €
  371,00 €
 5. -20% Turni pancarji Tecnica Zero G Peak Carbon
  Tecnica Turni pancarji Tecnica Zero G Peak Carbon 899,00 €
  719,20 €
 6. -30% Turni pancarji LaSportiva Skorpius II - Black/Yellow
  La Sportiva Turni pancarji LaSportiva Skorpius II - Black/Yellow 629,00 €
  440,30 €
 7. -30% Turni pancarji Scarpa F1 XT
  Scarpa Turni pancarji Scarpa F1 XT 730,00 €
  511,00 €
 8. -20% Ženski turni pancarji Tecnica Zero G Tour Scout - Lichen Blue
  Tecnica Ženski turni pancarji Tecnica Zero G Tour Scout - Lichen Blue 650,00 €
  520,00 €
 9. -20% Turni pancarji Tecnica Zero G Tour Scout
  Tecnica Turni pancarji Tecnica Zero G Tour Scout - Black 650,00 €
  520,00 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 65

na stran
Nastavi smer naraščanja

Turni pancarji od A do Ž

Če želite, da bo vaša turno smučarska avantura na zasnežene vrhove in adrenalinske spuste po nedotaknjenih strminah v pravo veselje, bodo eden izmed pomembnejših kosov opreme tudi primerni turni pancarji. Ti se glede na obliko bolj ali manj razlikujejo od alpskih pancarjev. Vsi imajo dva načina uporabe: način vzpon-hoja in način spust-smučanje. V načinu hoje so veliko bolj prilagodljivi in mehkejši kot alpski smučarski čevlji. V smučarskem načinu pa nudijo potrebno stabilnost in trdnost za spust.
Prilagodljivost samega pancarja je odvisna od njegovih posebnih lastnosti. Ločimo ga lahko med vsestranskimi, tistimi bolj dirkaškimi oziroma race infreetouring turnimi pancarji. Izdelujejo jih različne blagovne znamke, kot so Dynafit, Scarpa, La Sportiva, Dalbello ali Atomic za ženske in moške.


TURNI PANCAR IN NJEGOVE LASTNOSTI


Tako kot turne smuči imajo tudi turni pancarji individualne značilnosti, ki temeljijo na proizvajalcu, uporabljenih materialih in dizajnu.
Rotacija manšete: To je zelo pomembno za vzpon. Višja kot je stopnja »rotacije«, večja je gibljivost med zunanjo školjko in manšeto. Zaradi tega je hoja s pancarji udobnejša, kar pomeni lepši in lažji vzpon.
Kot poravnave manšete: Ta kot je splošno znan iz alpskih smučarskih čevljev. V bistvu določa položaj manšete oziroma čevlja v smučarskem načinu. Večji kot je kot, bolj agresivna je smučanje pri spustu. Pri mnogih turnih škornjih je mogoče ta kot ustrezno prilagoditi. Kateri kot vam najbolj ustreza, je odvisno od vaše tehnike in znanja smučanja.
Notranji čevelj: loči se med klasičnim vložkom/linerjem in termoformabilnim notranjim čevljem. Pri slednjem je notranji čevelj prilagojen tako, da se s pravo obdelavo prilega posamezni nogi in tako doseže optimalno prileganje.
Flex: Upogib pove togost čevlja naprej. Večji kot je upogib, bolj tog in stabilnejši je čevelj pri spustu. Hkrati pa v predelu gležnjev izgubi prožnost. Na splošno imajo turni čevlji s fokusom na spust večjo prožnost in s tem večji flex . Vendar ta dejavnik ni standardiziran pri turnih pancerjih zato je neposredna primerjava med posameznimi znamkami lahko zavajujoča.
Zaponke: Turni pancar je po večini opremljen s tremi ali štirimi zaponkami. Tisti, ki so bolj usmerjeni v hojo imajo manj zaponk in dodan še sistem zavezovanja BOA. Večina pancarjev ima nastavljive zaponke, ki si jih lahko prilagodite glede na vaše potrebe.


KATEGORIJE TURNIH PANCARJEV GLEDE NA NJIHOVO UPORABO


Pomembna ni le velikost in prileganje, ampak veliko več, da se lastnosti pancarja prilegajo načrtovanemu območju uporabe kot tudi ostali opremi. Ker tako kot se mora vez prilegati smučem, je tudi čevelj del celote. Kdor se odloči za turno smučanje, ki bo bolj usmerjeno v vzpone, z lahkimi vazmi mora izbrati tudi lažje turne čevlje. Prav tako pa nekdo, ki bi raje smučal strma in dobro zasnežena pobočja potrebuje freetouring pancarje, ki so bolj stabilni in togi. Zlata sredina med turnimi pancarji pa je seveda tisti klasični touring oziroma allround smučarski čevelj.


Race pancar: S tem čevljem se osredotočate na kombinacijo nizke teže in udobja pri udobja. Rotacija manšete je tukaj večja, teže pa nekje okrog 1000g.
Touring pancar: je tisti, ki je najbolj vse stranski, ponuja dovolj udobja in togosti pri smučanju. Kar se tiče teže se touring pancarji pojavljajo na sredini med tistimi namenjenimi vzponu in tistimi bolj smučarskimi.
Freetouring pancarji: največja prednost freetouring čevlja je možnost dobrega nadzora nad smučmi zahvaljujoč večji togosti. Po večini so freetouring pancarji težji od zgoraj navedenih in pri vzponu ne nudijo veliko udobja. Kar pa se tiče spusta pa sigurno ponujajo večjo podobnost kot alpski smučarski čevlji.


TURNI PANCAR SE MORA PRILEGATI TAKO NOGI KOT TUDI TURNIM VEZEM


Ženski in moški pancarji se razlikujejo po svoji togosti in višini. Medtem, ko so moški običajno nekoliko trši, imajo ženski krajšo manšeto. To je zato, ker so zasnovani tako, da se prilegajo ženskam, ti pa imajo običajno nižjo mečno mišico. Od tega se morate vedno odločiti za pancar, ki se prilega vašemu telesu. Drug pomemben vidik je velikost. Turni čevlji so na voljo v velikostih mondopoint, tako kot alpski . Da bi se vaš čevelj in dolžina podplata popolnoma prilegala imamo v trgovini Šport 11 posebne merilne naprave, ki bodo točno določile pravilno velikost.


Zaveda ti pa se je potebno tudi, da se notranji čevelj oziroma liner pri uporabi običajno malenkost raztegne, zato je pri nakupu potrebno upoštevati to dejstvo in ne kupiti prevelikega. Ko preizkušate pancarje je povsem normalno, da se s prsti dotikate prednjega dela čevlja. Če pa bodo čevlji premajhni se bodo pojavile bolečine in nepotrebni ter neprijetni žulji.


Pri izbiri turnega pancarja je pomembno, da se bodo lepo kombinirali tudi z vašimi vezmi. Večina novih turnih vezi uporablja sistem PIN, ki je standardiziran in enak pri vseh proizvajalcih. Prav zaradi tega, imajo pancarji namenske vdolbine oziroma luknjice v katere bodo pini prišli in zaklenili vezi. Je pa seveda pomembno, da pri turnih pancarjih, ki so namenjeni freetouring uporabimo freetouring vezi, pri tistih bolj dirkaških pa race turne vezi.


PRILAGAJANJE TURNEGA ČEVLJA GLEDA NA OBLIKO STOPALA


Za vas smo v trgovini Šport 11 omogočili boot fitting, ki bo tvoje turne pancarje spremenil v odličnega sopotnika na turni smuki. S pomočjo sodobne tehnologije izmerimo vaše stopalo, ukrivljenost stopalnega loka, dolžino in širino. Včasih je udobnost dosegljiva že s pravilnimi vložki Sidas, občasno pa je potrebno notranji čevelj toplotno obdelati in ga s tem pripraviti do želenega rezultata. Za tiste, ki imajo bolj izražene kosti na nogah pa lahko širimo zunanjo školjko do te mere, da se pancar 100% prilega nogi. Zunanja školjka čevljev je iz trde plastike, zato lahko razmerje med obliko nog in obliko čevljev povzroča težave. Pancarje tako lahko termično raztegnemo in zagotovimo prileganje tvoji nogi.