Pripravi se in prehiti zimo! Uporabi kodo: 20DYNAFIT in ujemi dodatnih 20% popusta na turna oblačila Dynafit.

Smuči

Touring smučiVeč
Freetouring smučiVeč
Race smučiVeč
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 74

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. Novo Ženski Turni set Dynafit Free 97
  Dynafit Ženski turni set Dynafit Free 97
  1.544,00 €
 2. Novo -38% Turni Set Dynafit Free 97
  Dynafit Turni Set Dynafit Free 97
  955,00 € Redna cena 1.544,00 €
 3. Novo Turni set Völkl Rise 84 - 2
  Völkl Turni set Völkl Rise 84 - 2
  1.134,90 €
 4. Novo -15% Turne smuči Volkl Blaze 94 Flat
  Völkl Turne smuči Volkl Blaze 94 Flat 720,00 €
  612,00 €
 5. -10% Turne smuči Elan Ripstick 106 Black Edition 23/24
  Elan Turne smuči Elan Ripstick 106 Black Edition 23/24 849,95 €
  764,96 €
 6. -15% Ženske turne smuči Elan Ripstick Tour 88 23/24
  Elan Ženske turne smuči Elan Ripstick Tour 88 23/24 649,95 €
  549,99 €
 7. -15% Turne smuči Elan Ripstick Tour 88 23/24
  Elan Turne smuči Elan Ripstick Tour 88 23/24 649,95 €
  549,99 €
 8. -15% Ženske turne smuči Elan Ripstick Tour 94 23/24
  Elan Ženske turne smuči Elan Ripstick Tour 94 23/24 749,95 €
  635,99 €
 9. -15% Turne smuči Elan Ripstick Tour 94 23/24
  Elan Turne smuči Elan Ripstick Tour 94 23/24 749,95 €
  635,99 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 74

na stran
Nastavi smer naraščanja

TURNE SMUČI OD A DO Ž

Vsakdo se lahko spopade z dolgimi zavoji v sveže zapadlem snegu ali po strmih pobočjih. Pred vsem pa je najbolj pomembna lastnost, da se turne smuči dobro odrežejo pri vzponu na vrh. Smuči se med seboj razlikujejo glede na širine, tipe, dolžine in seveda znamke. Turno smučanje je šport, s katerim se ukvarjajo različne skupine ljudi z različnimi potrebami. Tu so smučarji, ki zelo cenijo vzpon. Kdor pa več pozornosti posveča spustu in samemu smučanju, si bo priskrbel turne smuči za freeride. Med turnimi smučmi pa lahko poiščemo tudi tiste vsestranske, ki bodo zadovoljile večino turnih smučarjev. Ena izmed bolj popularnih vrst smuči so Race turne smuči, ki jih odlikuje izredno nizka teža in svojo prednost najbolj pokažejo pri hitrih vzponih. Glede na te potrebe obstajajo različne dolžine in širine. Poleg tega so te smuči opremljene z različnimi vrstami radiev, konstrukcij, stranskih rezov... Na naši spletni strani boste našli proizvajalce, ki so vodilni v vseh segmentih turnega smučanja. Proizvajalci so Atomic, Elan, Armada, Ski Trab, Dynafit.


KONSTRUKCIJA IN IZDELAVA TURNIH SMUČIVečina turnih smuči je opremljena z rocker profil s konico in repom. Popolna rocker smučka je na nosu in repu malenkost upognjena navzgor, kar dobro ustvarja kontaktno točko med smučko in snegom, ne glede na teren. Zaradi te lastnosti smučka bolj lebdi oziroma plava v globjem snegu. Smuči so ponavadi izdelane iz lesenih sredic z dodanimi ojačitvami, ki skrbijo za trdnost pri zavojih kot pri velikih hitrostih. Izbira materialov se razlikuje glede v kakšno kategorijo spadajo turne smuči. Freeride smuči slovijo po trdnosti in veliki plovnosti v globokem snegu, medtem ko tiste Race dirkaške smuči poosebljajo nizko težo in je izbira materiala ključnega pomena. Prav tako imajo turne smuče že predpripravljeno zarezo na konici in repu za enostavnejšo pritrditev turnih kož


TURNE SMUČI IN MATERIALI


Pri izdelavi turnih smuči proizvajalci poskušajo uporabiti čim lažji material. Za to je jedro smuči bistvenega pomena. Po večini je izdelano iz lesa pavlovnije ali jesena. Steklena vlakna in titan se uporabljajo tudi za ohranjanje trdnosti turne smučke. Na splošno pa lahko rečemo, da večja teža prinaša večjo stabilnost. Od tega mnogi proizvajalci uporabljajo karbon: za povečanje torzijske togosti, kar pomeni togost smuči okoli njene vzdolžne osi, so pogosto karbonske strukture postavljene okoli jedra ali uporabljene v konici smuči. To vodi do večje stabilnosti in oprijema robov.


NAJBOLJŠA DOLŽINA IN ŠIRINA VAŠIH TURNIH SMUČI


Širino in dolžino smuči se izbira glede na vaše smučarsko predznanje in pa želje ter cilje, ki jih imate pri turno smučarskem udejstvovanju. Glede širine smuči (meri se v mm pod pancarjem) so mnenja zelo deljena in vsak, ki je našel svojo optimalno smučo, bo zagovarjal, da je to najboljši nakup na svetu. Mi bi svetoval predvsem to, da nek začetnik, brez gorniških izkušenj, ki bo posledično izbiral lažje turne smuke, zagotovo ne potrebuje širine 100 in več pod pancarjem. Po drugi strani pa imamo na socialnih omrežjih poplavo smučarjev in njihovih posnetkov v globokem pršiču in na idealnih terenih, ki seveda uporabljajo smuči 100+. Naj vas to ne zavede, saj je za običajnega smrtnika z redno zaposlitvijo to dosegljivo v povprečju 3-5x na sezono. Tako da glede širine turne smuče svetujemo, da se ne prenaglite, za začetek boste s cca 90 +- nekaj mm, pokrili celotno sezono zelo dobro. Pa še glede dolžine, kjer bi pa tudi uporabnike razvrstil v dve skupini – klasično touring populacijo in bolj free usmerjeno freetouring populacijo. Prvi se pri nakupu odločajo za dolžine krajše od svoje višine, vendar ob upoštevanju novih geometrij in rockerjev (ki se razlikujejo od 10 let starih modelov), nikomur ne bi priporočil več kot 10 cm krajših smuči. Freetouring populacija pa se večinoma odloča za dolžine svoje višine oz še kakšen cm višje. Kam se uvršča, najbolj ve posameznik sam.


PRAVE TURNE SMUČI ZA VAŠE ŽELJE IN POTREBE


RACE SMUČI: Osrednja lastnost race smuči je njihova teža, biti mora lahka in okretna. Ne glede na to ali gre za kratke vzpone ali tiste daljše ture morate enostavno opraviti z vzponom. Race smuči dosegajo približno 80mm pod smučarskim čevljem in nekje do 1100g na ½ smuči. Če se odločate za to kategorijo turnega smučanja vam priporočamo, da izberete tudi lažje turne vezi in turne pancarje. Prav tako je pomemba izbira pravilnih turnih kož, ki bodo z dobro drsnostjo omogočile še hitrejše vzpone na vrh.


FREETOURING SMUČI: Freetouring smuče vso svojo predanost vlagajo v smučanje po celem/globokem pršiču. Te smuči so ponavadi v širinah nad 100mm pod pancarjem in z malenkot višjimi težami nekje od 1300-1500g ½ smuči. Iz prakse so širše smuči stabilnejše, vendar pa vzponi niso najlažji in v prvem pomenu. Pri teh smučeh je pomembna izbira turnega čevlja in seveda, pravilna izbira turnih smuči, ki bodo omogočale brezskrbno smučanje v pršiču.


TOURING oz. ALLROUND SMUČI: Ta smučka združuje majhno težo in okretnost z zmogljivostjo spusta. Kot že ime pove, je ta smučka vsestranska, dobra tako za že dolgo uveljavljene turne smučarje kot tudi za začetnike. In ne glede na to, ali se odpravljate na hitro turo ali na večdnevno turo po Alpah, bo ta smučka vedno prava izbira. Širina bo okoli 90 mm, tako kot pri Atomic Backland 95 ali Elan RipstickTour 94. Teža se giblje od okoli 1200-1400 g. Glede dolžine se pri touring oziroma allround smučeh priporoča nekje višina vašega telesa. Daljša smučka omogoča večjo plovnost v globokem snegu, hkrati pa je bolj stabilna pri višjih hitrostih, kar prav pride na širokih trdnih predelih.