Turne kože

Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 54

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. -10% Turne kože Elan Ripstick 94/96
  Elan Turne kože Elan Ripstick 94/96 189,95 €
  170,96 €
 2. -10% Set za izdelavo turnih kož Pomoca Free Pro 2.0
  Pomoca Set za izdelavo turnih kož Free PRO 2.0 Ready To Climb 140 mm 209,00 €
  188,10 €
 3. Turne kože Pomoca Climb 2.0
  Pomoca Turne kože Pomoca Climb 2.0 110mm (1m)
  33,90 €
 4. -10% Turne kože Elan Ripstick Tour 104
  Elan Turne kože Elan Ripstick Tour 104 189,95 €
  170,96 €
 5. -10% Kože Climb 2.0 Splitboard
  Pomoca Kože Pomoca Climb 2.0 Splitboard 198,99 €
  179,09 €
 6. -10% Turne kože SkiTrab Maestro 2
  Ski Trab Turne kože SkiTrab Maestro 2 145,90 €
  131,30 €
 7. -10% Turne kože SkiTrab Mistico 
  Ski Trab Turne kože Ski Trab Mistico 165,90 €
  149,30 €
 8. -10% Turne kože Volkl Rise 84
  Völkl Turne kože Völkl Rise 84 150,00 €
  135,00 €
 9. -10% Turne kože Atomic Backland Skin 85/86
  Atomic Turne kože Atomic Backland Skin 85/86 149,99 €
  134,99 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 54

na stran
Nastavi padajočo smer

KOŽE ZA TURNE SMUČI OD A DO Ž

Kot vsi vemo, so smuči na spodnji strani gladke, zaradi česar je z njimi nekako težko hoditi navkreber. Zato obstajajo kože za turne smuči. Zahvaljujoč tem se smučka pri hoji navkreber drži snega: v eni smeri bo koža gladko šla po snegu, v drugi pa se bo oprijela tal, kar bo omogočilo vzpon na vrh. Ko dosežete vrh, snamete kože in odsmučate nazaj. Turne kože oziroma turni psi se razlikujejo po uporabljenem materialu, po tem, kako so pritrjene na smučko in ali so že prirezane, da ustrezajo vaši smučki, ali pa jih je treba prilagoditi glede na obliko in dolžino.


RAZLIČNI MATERIALI


Plezalna stran, kar pomeni stran turne kože, ki je obrnjena proti snegu, je izdelana iz moherja ali sintetičnih materialov. Pri obeh so vsa vlakna tkana tako, da so obrnjena v isto smer. Obstajajo tudi mešani materiali, ki so sestavljeni iz moherja in sintetičnih materialov. Moher je narejen iz dlake angorske koze, ki je znana po tem, da je zelo robustna, a hkrati lahka in ohranja svoje odlične lastnosti tudi pri najnižjih temperaturah. Toda moher je tudi dražji. Sintetične plezalne kože so večinoma izdelane iz najlona.


Prednosti in slabosti moherja: Moher ima odlične lastnosti drsenja in lomljenja. Poleg tega je zelo odporen na vodo in ostane suh, prožen in mehak tudi pri ledenih temperaturah. Ker pa je naraven izdelek, ni tako trpežen kot najlon.


Prednosti in slabosti najlonskih prevlek: Te prevleke so nekoliko bolj trpežne, hkrati pa cenejše. Prav tako imajo odličen oprijem pri res nizkih temperaturah. Vendar je njihovo drsenje nekoliko šibkejše, ko so temperature zelo nizke, pa dlačice ponavadi otrdijo. Poleg tega se sneg zaradi večje količine vlage lažje nabira in lepi na te kože.


Mešani materiali: te hibridne prevleke združujejo najboljše iz obeh svetov. Običajno so sestavljeni iz približno 70 % moherja in 30 % najlona, ​zaradi česar so trpežni, vodo odbojni in zagotavljajo manj snega, ki se oprime kože. Od tega trenutka so kože za turne smuči v mešani kombinaciji materialov vse bolj priljubljene!


KOŽE Z LEPILOM ALI BREZ


Da bi lahko uporabljali sposobnosti drsenja in hkrati oprijemanja pri smučarski turi, morajo kože za turne smuči tesno sedeti na smuči.
Kože na osnovi lepila: Veliko kož uporablja posebno vrsto lepila, da se držijo smuči. To lepilo je pritrjeno na kožo, tako da ob odstranitvi na smučki ni ostankov. Da se kože pri pakiranju ne lepijo nase, so pri shranjevanju na voljo zaščitne folije ali mreže. Prednost kož na lepilo je v tem, da se lepilo lahko obnavlja skozi življensko dobo turnih kož. V primeru proizvajalca turnih kož Pomoca se priporoča shranjevanje direktno lepilo na lepio, s tem preprečite nepotreben nanos umazanije iz zaščitne folije ali mrežice.
Vakumske oziroma hibridne kože: delujejo tudi brez lepila. Vakuumske kože uporabljajo poseben premaz, ki se oprime podlage smuči. Velika prednost: zaščitne folije niso več potrebne in se odlično drži tudi v ekstremnih zimskih temperaturah. Hkrati se te kože ne morejo držati skupaj.


SERIJSKE TURNE KOŽE ALI KOŽE PO MERI?


Večina proizvajalcev turnih smuči proizvaja kože v sodelovanju s proizvajalci kož, da se prilagodijo njihovim specifičnim turnim smučem. Te se odlično prilegajo, tako po dolžini, širini in bočnem rezu, kot tudi po pritrditvi na smučko. Vendar to ni vedno tako. Nekateri ljudje preprosto želijo drugačno kožo, pa naj bo to zato, ker želijo drugačne materiale ali drugačno podlago. Zaradi tega so na voljo kože, ki jih morate sami malenkost prilagoditi. Pri tem je treba upoštevati kup pomembnih vidikov, zato vam svetujemo, da to namesto vas opravi eden od naših strokovnjakov v Šport 11, kjer vam nudimo tudi možnost individualnega izdelovanja turnih kož po vaših smučeh.