Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Srenači

Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. -10% Srenači za Dynafit vezi
  Dynafit Srenači za Dynafit vezi 70,00 €
  63,00 €
 2. -10% Srenači za ATK vezi
  ATK Srenači za ATK vezi 65,00 €
  58,50 €
 3. -10% Srenači Marker Kingpin-105mm
  Marker Srenači Marker Kingpin/Alpinist 79,00 €
  71,10 €
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi smer naraščanja

SRENAČI OD A DO Ž

Na dolgih smučarskih turah na visokih nadmorskih višinah se lahko vremenske razmere in teren hitro otežijo. Še posebej, ko postane strmo in površina zmrzne, imajo kože pod turnimi smučmi le zelo malo trenja in hitro se zgodi, da kombinacija dogodkov privede do zdrsa. Za te situacije obstajajo tako imenovani srenači, ki pritiskajo v sneg in omogočajo vzpon.


Največ srenačev je narejenih iz lahkega jekla ali aluminija. Ko pridete na strm teren ali imate pod smučmi celo zmrznjen sneg, vam srenači oziroma crampon ponujaja številne prednosti. Aluminijasti zobci derez se pod pritiskom vaše teže pritisnejo v trden, čvrst sneg in vam dajo potreben oprijem in boljšo stabilnost, tako da ne zdrsnete na stran ali nazaj. Takoj, ko ponovno potegnete smuči naprej, se odmaknejo in tako sprostijo drsenje naprej. Zaradi lastne varnosti in ne motenega vzpona priporočamo, da so v srenači vedno v vašem nahrtbniku.


PRAVI SRENAČ ZA VAŠE VEZI


Srenač se namesti na namenski prostor pri glavi turne vezi. To pomeni, da mora širina ustrezati širini smuči pod smučarskim čevljem. Če bo srenač preozek, jih sploh ne boste morali montirati, če pa bodo srenači preširoki bodo drseli levo in desno ter ne bodo nudili dovolj opore, kadar jo boste najbolj potrebovali. Pomembno je tudi dejstvo, da vsak srenač ni kompatibilen z vsako znamko in tipom vezi. Pri nakupu priporočamo, da preverite znamko in model turnih vezi, da bomo lahko lažje našli pravilen par srenečev za vaše turne smuči. V naši ponudbi boste našli srenače za vezi Dynafit, ATK in Marker.


SRENČ ZA KLASIČNO VEZ


Pri klasičnih vezah je mogoče srenače pogosto namestiti tik ob začetku ture. Tako jih lahko na začetku smučarske ture enostavno pritrdite in po potrebi preprosto zložite kovinske zobce. Dokler ne jih neuporabljate ne bodo ovirali hoje. Takoj, ko pa preidete na poledenelo podlago jih lahko nastavite in so pripravljeni za uporabo. Podobno kot pri PIN vezeh je tukaj pomembna znamka in model vezi.


SRENAČ ZA PIN VEZ


Pin vezi so pogosto zelo lahke in tudi srenači niso izjema. Izdelani so iz lahke zlitine aluminija in pogosto ne presegajo teže 150g. Enostavna uporaba s pomočjo vodila pri glavi vezi bo omogočila hitro namestitev in takojšnjo uporabo. Edina ovira, ki se lahko pojavi je izbira najvišje stopničke za pomoč pri hoji. Le ta bo onemogočila dober pritisk srenača v snežno površino.


KDAJ JE UPRORABA SRENAČEV KORISTNA?


Praviloma bi morali imeti na vsaki turni smuku s seboj srenače, podobno kot planinci dereze, saj težko predvidimo celotno podlago na turi. Zlasti v gorskih regijah se lahko razmere hitro spremenijo. Zato je smiselno, da pot za vašo turo poznate dobro vnaprej in se informirate o vremenskih razmerah. Uporaba srenačev je še posebej učinkovita, kadar pobočje postane trdo in strmo ozrioma poledenelo. Seveda pa je lažje, če že pred samimi kočljivim delom srenače nastavite na varni podlagi in se potem spopadete s strmino. Kljub uporabi srenačev je priporočljivo zadovoljivo znanje hoje na turnih smučeh z vsemi elemeti cik-cak obratov pri vzponu. Uporaba srenačev pa še doda na stabilnosti in poveča varnost pri vzponu. Če pa se med samim vzponom pojavi del spusta priporočamo, da srenače odstranite, ker lahko pri spustu zagrabijo za sneg in povzorčijo neprijeten padec.