Pripravi se in prehiti zimo! Uporabi kodo: 20DYNAFIT in ujemi dodatnih 20% popusta na turna oblačila Dynafit.

Vezi

Touring veziVeč
Freetouring veziVeč
Race veziVeč
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 57

na stran
Nastavi smer naraščanja
 1. Novo -20% Turne vezi Marker Alpinist Demo 10
  Marker Turne vezi Marker Alpinist Demo 10 430,00 €
  344,00 €
 2. -15% Turne vezi Marker Cruise 10
  Marker Turne vezi Marker Cruise 10 460,00 €
  391,00 €
 3. Novo -15% Turne vezi Marker Cruise 12
  Marker Turne vezi Marker Cruise 12 480,00 €
  408,00 €
 4. Nastavek za vezi ATK za srenače
  ATK Nastavek za vezi ATK za srenače
  49,00 €
 5. -5% Turne vezi ATK C-Raider 12 AP
  ATK Turne vezi ATK C-Raider 12 AP 549,00 €
  521,55 €
 6. -5% Turne vezi ATK C-Raider 10 AP
  ATK Turne vezi ATK C-Raider 10 AP 549,00 €
  521,55 €
 7. -5% Turne vezi ATK Haute Route 8 Plus
  ATK Turne vezi ATK Haute Route 8 Plus 549,00 €
  521,55 €
 8. -5% Turne vezi ATK Haute Route 10 Plus
  ATK Turne vezi ATK Haute Route 10 Plus 549,00 €
  521,55 €
 9. -5% Freeride vezi ATK FR15 EVO
  ATK Freeride vezi ATK FR15 EVO 699,00 €
  616,55 €
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-9 od 57

na stran
Nastavi smer naraščanja

TURNE VEZI OD A DO Ž

Ko boste našli popolno turno smučko, še vedno potrebujete primerno turno vez. Tako kot pri smučeh je tudi tu veliko razlik. Ne glede na to, ali ste navzgor usmerjen alpinist, freerider, usmerjen v spust ali klasičen turni smučar. Pomembno je, da vezi ustreza vašim potrebam in tudi turam, ki jih načrtujete. Moderne turne vezi se med seboj razlikujejo glede na težo, uporabljene materiale, mehanizme, tehnologije, širine zavor in seveda med različnimi proizvajalci kot so v naši ponudbi ATK, Dynafit in Marker.


VEZI SE MORAJO PRILEGATI VAŠIM TURNIM SMUČEM


Odločitev o tem, katero vez boste vzeli, je odvisna od tega, kakšno turo nameravate izvesti in katero smučko uporabljate. Očitno bo turna smučka namenjena bolj za vzpone zahtevala vez, usmerjeno v klanec z nizko težo, medtem ko boste pri uporabi turnih smuči pri Freetouringu raje izbrali vez, ki je nekoliko bolj stabilna, a tudi težja z višjo stopnjo prenosa moči. In ko uporabljate dirkalno turno smučko bo zagotovo vaša izbira nekje med Race turnimi vezmi. Najpomembnejši dejavniki so torej, ali ste bolj usmerjeni proti udobnim vzponom oziroma se bolj nagibate proti spustom v globokem snegu. Seveda pa je pomembno tudi kakšen stil smučanja imate in kakšne bodo izbire terenov.


VEZI IN SISTEMI


Na splošno obstajata dve različni vrsti vezi: vezi bolj klasičnega izgleda in pin ali tako imenovane tec vezi. Razlika med tema dvema je kako je pancar pritrjen v vezi in zaradi tega v tem, kako delujeta, kako se sprostita in kako se z njimi ravna.
Oba sistema imata svoje prednosti in slabosti. Prvotno bi rekli, da so bile vezi s sistemom PIN večinoma za gorsko usmerjene turne smučarje, medtem ko freeriderji uporabljajo tudi klasične vezi.


Prednosti in slabosti klasičnih turnih vezi

Klasične turne vezi z okvirjem smučarski čevelj zapenjajo enako kot alpske vezi v predelu prstom in pete. Pri hoji oziroma vzponu pa se premika in dviguje celoten okvir vezi. Prav tako pa so vezi kompatibilne z večino smučarskih čevljev ne glede na leto izdelave. (Vsi turni pancarji ne bodo delovali s tem sistemom). Od tega, ko je vez pravilno nameščena, izpolnjuje DIN-/ISO-standarde. Klasične vezi so enostavne za rokovanje tudi v strmih pobočjih oziroma globokem snegu.


Prednosti in slabosti PIN turnih vezi

Novodobne oziroma PIN turno smučarske vezi se po svojem delovanju popolnoma razlikujejo od klasičnih »predhodnikov«. Okvirja ni, namesto tega je čevelj pritrjen v vez v prstnem delu z dvema kovinskima žebljičkoma ali pini. Ti tako imenovani zatiči zaklenejo pancarje s strani. Zaradi tega mehanizma vez ni združljiva z alpskimi smučarskimi čevlji. Namesto tega je treba uporabiti posebne turno smučarske pancarje. Na splošno pa je to vseeno priporočljivo, saj alpski smučarski čevlji niso le veliko težji, ampak tudi niso tako prilagodljivi, kot bi si pogosto želeli, da bi bili njihovi turni čevlji.


Ena izmed največjih prednosti vezi s pin sistemom je nizka teža. Na splošno so veliko lažje od klasičnih turnih vezi, poleg tega pri hoji navzgor dvigujete samo turni pancar ne pa celotnega okovja. Prav tako pa sama mehanika omogoča bolj naravno in hoji podobno gibanje. Pri samem smučanju pa nižje težišče in pozicija smučarskega čevlja omogoča bolj neposreden prenos moči na samo smučko. Za začetnike v turnem smučanju je mogoče uporaba pin vezi malenkost bolj nerodna pri samem vpenjanju v vezi. Nekateri proizvajalci kot sta Marker in Dynafit zato razvili svoje sisteme, ki omogočajo lažje vpenjanje, kar je dobrodošlo predvsem na strmih pobočjih in v globokem snegu. Pin vezi so posebej zanimive za širšo publiko zahvaljujoč izjemno nizkim težam. Prav tako bodo tisti, ki se ukvarjajo z dirkami, uporabljali vezi s pin sistemom.. Posebne dirkalne touring vezi niso opremljene z nastavljivimi vrednostmi izmeta, zavorami in ostalimi pripomočki, da bi bile še lažje. V zadnjih letih so se pin vezi zelo razvile, ki so postale priljubljene tudi na področju freetouringa. Vezi, usmerjene bolj proti kakovosti smučanja,so na primer vezi Marker Kingpin, Dynafit Beast ali ATK FR14/16. Te ponujajo višje vrednosti sprostitve in odlično stabilnost na zahtevnem terenu.


KATERE VEZI BODO USTREZALE VAM?


Klasične vezi: Zaradi enostavnega rokovanja so te vezi zelo primerne za začetnike. Tudi za tiste, ki opravljajo samo kratke vzpone, so klasične vezi dobra izbira. Na področju freeride-a so te vezi zelo priljubljene pri smučarjih, ki smučajo zelo agresivno, izvajajo skoke ipd.
PIN oziroma TEC vezi: Kdor daje poudarek na najnižji možni teži, naj se odloči za tec vezavo. Kot na primer vez za hitre vzpone ATK SLR Release Touring, ki tehta samo 132 g. Tako, da se bo večina turnih smučarjev sigurno odločila za Pin vezi, saj s svojo nizko težo in bolj naravnim gibanjem predstavljajo nov mejnih v turnem smučanju in vsekakor prihodnost turne smučarije.


DRUGI POMEMBNI DEJAVNIKI PRI NAKUPU TURNIH VEZI


Pri nakupu turnih vezi je zelo pomembna vrednost izmeta vezi. Izmet zagodavlja varnostno odpenjanje vezi v primeru nesreče oziroma padca. Za lahke in previdne turne smučarje je vrednost izmeta lahko relativno nizka, tisti z večjo telesno težo oziroma agresivnejši turni smučarji pa bomo posegli po vezeh z večjo vrednostjo izmeta.
Tehnologije različnih proizvajalcev so pogosto patentirane ali certificirane. Poleg iskanja pravega sistema je treba biti pozoren tudi na nekaj drugih točk. Kot je na primer enostavnost uporabnosti stopničk na peti vezi,, lažja kot je uporaba, tem bolje. Običajno imajo turne vezi ploski način in dva načina plezanja. Tekmovalne vezi pa bodo imele samo načina hoja in smučanje. Tudi združljivost s srenači je za večino smučarjev pomembna. Ti nudijo dodatno podporo, ko je pobočje zelo poledenelo ali strmo. Za večino vezi jih je mogoče kupiti ločeno in ustrezno namestiti. Pomembne so tudi zavore. Te zagotavljajo, da smučka v primeru sprostitve ne bo zdrsnila po pobočju navzdol. Pri pin vezih jih je mogoče kupiti posamezno, večina vezi pa jih ponuja že v kompletu. Če se odločite za vezi brez serijske zavore vam priporočamo uporabo varnostnega paščka, ki ga na eni strani pripnete na turni čevelj, na drugi pa na glavo vezi. Uporaba zavore ali vsaj varnostnega paška je obvezna kadar ste na uradnem smučišču.