Čiščenje in vzdrževanje kolesa

Mislite, da znate pravilno očistiti kolo? V ekipi Šport 11 smo si fantje in dekleta vzeli čas tudi za nego naših koles. Kot vemo je po vsakem kolesarjenju kolo težko temeljito očistiti, vemo pa da ga ne smemo popolnoma zanemariti. Naša ekipa vam svetuje, da tudi lepo vzdrževano in očiščeno kolo vselej odpeljite na servis. Če za vzdrževanje kolesa ne najdemo pravega časa, sedaj zagotovo ni več izgovorov. Koristno delo, ki ga bomo opravili za naše kolo lahko združimo tudi s prijetnim in v to vključimo tudi najmlajše, da očedijo svoje "dirkalnike".

V našem asortimanu smo podprti s čistili in mazivi znamke Muc-Off, ki velja kot ena izmed vodilnih na področju nega in vzdrževanja koles in kolesarskih komponent. Naloga vsakega pravega kolesarja je, da svojo opremo pregleduje, varuje in neguje. Na novodobnih kolesih je veliko gibljivih delov in z rednim čiščenjem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Ciscenje kolesa

Čiščenje kolesa po korakih:

Kolo postavimo na dvorišče, najlažje to storimo s pomočjo primernih stojal, lahko pa ste seveda iznajdljivi in ga naslonite na trden predmet. Največ trdovratne umazanije se kopiči na zobnikih, verigi in nasploh na pogonskem sklopu. S pomočjo čistil za razmaščevanje, kot je naprimer Muc Off Chain Cleaner in Baribieri čistilcem verige enostavno in temeljito očistite verigo, ki je eden izmed vitalnejših delov vašega kolesa. Vse skupaj pustite delovati par minut, med tem pa pripravite vse potrebno za pranje kolesa (vedro, krtače, gobice, ščetke, vodo in ostala čistila)

 

Kaj vse potrebujete, da se lotite čiščenja:

- vedro

- razmaščevalec

- detergent

- goba za pranje

- krpa za čiščenje verige

- večja krtačka 

- gumijaste rokavice

- lubrikant za verige

- Za vas imamo tudi že pripravljene sete za čiščenje kolesa.

Z vodo temeljito speremo vse dele kolesa (okvir, gonilni sklop, obroče, plašče, sedež in krmilo), nekaj več previdnosti velja pri električnih kolesih, kjer se izogibajte pretiranemu namakanju ekranov/upravljalnikov, baterij in direktnega škropljenja v motor.

Čiščenje kolesa 1 Čiščenje kolesa 2 Čiščenje kolesa 3
Najprej očistimo verigo in verižnike Čistilec verige je preprosto in učinkovito orodje Kolo temeljito speremo z vodo.

Čas za penečo kopel s pomočjo namenskega čistila (mi smo izbrali Muc-Off Bike cleaner-legendarno roza čistilo). Čistilo nanesite po celotni površini kolesa in ga pustite delovati par minut. Pri nanosu čistila velja, da se izogibajte direktni sončni svetlobi, saj se na soncu prehitro suši in nima pravega učinka. S pomočjo krtač, ščetk in gobic lahko še dodatno odstranite zasušeno umazanijo, blato in mikro prašne delce.

Ponovno kolo splaknite z vodo, pri direktnih "curkih" se izogibajte predelov, kjer so nameščeni ležaji, saj pod visokim pritiskom iz njih izpirate mast in jim krajšate življenjsko dobo. V zadnji fazi pa je pomembno da očistite tudi Disc zavorne sisteme (v kolikor se nahajajo na vašem kolesu) s pomočjo Disc Cleaner. Čistilo hitro odstrani zavorni prah in odvečno olje iz vitalnih delov zavor (čeljusti, ploščice, rotor). Z rednim čiščenjem zavor boste preprečili neprijetno cviljenje zavor in ostale oglušujoče zvoke. 

Na koncu kolo temeljito posušite, obrišite (tukaj pridejo do izraza stare babičine spodnjice, bombažne plenice, mehke brisače in krpice iz mikrofibre)

čiščenje kolesa 4 Čiščenje kolesa 6 Čiščenje kolesa 6 Čiščenje kolesa 7
Nanesite čistilo po celotni površini kolesa S krtačami in gobicami odstranite umazanijo. Pustite čistilo delovati, vendar ne na direktnem soncu. #caszakavo Temeljito sperite celo kolo z vodo.

Po temeljitem čiščenju vašega kolesa pa je seveda čas tudi za nego. Z uporabo "čistil"-negovalcev bomo pri naslednji vožnji veliko manj umazali kolo, hkrati pa ga bomo zaščitili pred prstnimi odtisi, mastnimi madeži in UV sončnimi žarki.

Nega kolesa po korakih:

Na kolesarskem trgu obstaja mnogo zaščitnih sredstev za karbonske, aluminijaste in celo gloss in matt barvane okvirje. S temi sredstvi zaščite svoj okvir pred umazanijo, prstnimi odtisi in mu povrnete tovarniški sijaj. Ženski del ekipe Šport 11 prisega na čistilo Matt Finsih, ki ima poleg svoje učinkovitosti še izjemno privlačen vonj. Pri negi kolesa (kadar gre za gorska kolesa) je priporočena uporaba silikonske zaščite pri vzmetnih vilicah, ki nanese silikonski sloj in preprečuje ustavljanje amortizerjev.

zascita okvirja

Najpomembnejši del nege kolesa, ki pa ga lahko storimo sami je zaščita verige/verižnikov z namesnkimi mazili:

mazivo1 mazivo2 mazivo3 mazivo4
Keramično mazivo za vlažne in blatne razmere. Keramično mazivo za suhe in prašne razmere. Mazivo za verigo za suhe razmere. Mazivo za verigo za vlažne razmere.

Mazivo nanesemo na posamezne člene verige medtem ko pedala vrtimo vzvratno. Nato s čisto krpo obrišemo odvečno mazilo in počakamo 15 minut. Po preteklem času je vaše kolo pripravljeno na nove dogodivščine. V trenutnih razmerah pa ga še malo pospravite in skupaj počakajmo na boljše dni.