Družinske vožnje s kolesom - How to?

Kolesarjenje je odličen način, da preživiš nekaj kakovostnega časa sam s sabo, vendar je tudi odličen način, da preživiš kvaliteten čas s svojo družino - ob tem pa se zabavate vsi. Spodaj si lahko preberete najboljše načine, kako otroke postaviti na kolo ter varno in samozavestno kolesariti, in seveda kako je lahko kolesarjenje primerno za tiste najmlajše, tako imenovano »voziček mafijo«.

V prvem koraku družinskega kolesarjenja v ekipi Šport 11 predlagamo, da se celotna družina vsede na kolo to pomeni, da morate najprej prepričati svojega partnerja. Če pa tvoj partner že obožuje kolesarjenje, ste zagotovo že na dobri poti, da boste kmalu kolesarili vsi. Pred vsako sezono je pomembno, da so vsa kolesa v družini v brezhibnem stanju, zato so spomladanski servisi nujni. Na servisu mehaniki odpravijo vse nepravilnosti, ki bi lahko povzročale preglavice in slabo voljo nekje daleč od cilja ali izhodišča.

Kaj pa oprema? Kot že vsi dobro vemo, je najpomembnejša varnost - zato je obvezna dobra kolesarska čelada! Poleg varnosti pa za odličen družinski dan skrbi tudi udobje, ki ga dosežemo s športnimi oblačili in primerno obutvijo.

Pri otroških čeladah se vedno pojavi dilema, ali je dovolj velika, nudi dobro pokritost glave in podobna vprašanja, na katere pa po večini od svojih najmlajših ne boste prejeli prav dobrih odgovorov. Čelade so kot čevlji – najpomembnejše merilo za čelado je, da se dobro prilega. Pri tem priporočamo, da si vzamete čas, otroku prej pomerite glavo in s prodajalci skozi igro izberete tisto pravo, ki bo barvno skladna za najmlajšega kolesarja v družini, kot tudi tisto, ki bo nudila optimalno prileganje in brezkompromisno varnost.

Sedaj pa namenimo nekaj besed še samim otroškim kolesom in pripomočkom. Otroke nekako delimo glede na starost in sposobnost same vožnje s kolesom. Za tiste najmlajše predlagamo, da jih posedete kar v otroški sedež, ki se lahko namesti zadaj, na sredino in v prvo vrsto takoj za krmilom. Sedeži, namenjeni montaži pod sedežno oporo, po pravilih nudijo več moči in omogočajo vožnjo otrokom do teže 20 kg. Prav tako nudijo možnost, da najmlajši/a malo zadrema, ko popusti koncentracija.

OTROŠKI SEDEŽI

Kolesarite lahko z otrokom že od 9. meseca njegove starosti. Takrat ima že dovolj razvito hrbtenico in je sposoben trdno sedeti brez podpore ali opore. To bi bila neka meja, do katere bi vožnja za otroka lahko imela resne zdravstvene posledice.

Najbolj razširjen in priročen model ja zadnji sedež, ki ga izbere večina staršev. V primerjavi s sprednjimi sedeži so tudi varnejši, saj je otrok v primeru padca bolj obvarovan. Prav tako so za samega kolesarja veliko bolj udobni, saj ga nič ne omejuje pri poganjanju na pedala.

Zadnji sedeži za kolo so narejeni za otroke, ki tehtajo od 9 do 15 kg, ali pa za večje otroke s težo od 9 do 22 kg, ki jo imajo po navadi otroci do 4. leta starosti. Sedeže glede na namestitev delimo na tri načine: 

- Nameščen na cev pod kolesarskim sedežem, z oporniki, ki so vpeti v zadnje vilice 

-Nameščen na cev pod kolesarskim sedežem in pripet na nosilec za prtljago 

- Nameščen na nosilec za prtljago – ta tip je najmanj ugoden, saj nima potrebnega vzmetenja, otrok pa občuti vse vibracije 

Pri vožnji v otroškem sedežu je seveda varnost na prvem mestu. Zato je priporočljivo upoštevati nekaj nenapisanih pravil: 

- Otroška čelada je pomembna, da otroka obvaruje v primeru padca ali druge nezgode 

- V primeru, da ima sedež varnostne pasove jih uporabite ne glede na starost otroka. Male otroke bodo zavarovali pred zdrsom, starejšim otrokom pa preprečevali lumparije. 

- Pri vožnji nikoli ne tvegajte, previdnost ni nikoli odveč! 

- Kolesa ne puščajte samega, še posebno z otrokom v sedežu. Težišče se premakne k otroškemu sedežu, zato bi vaš malček lahko padel in se poškodoval. 

Zdaj pa hitro poiščite primeren izlet in se podajte na prvo skupno kolesarjenje.

POGANJALCI

V kateri fazi odraščanja je vaš malček? Koliko je star? Dve vprašanji, s katerima si lahko pomagamo, kdaj je poganjalček primeren za vašega otroka. Da bo vaš otrok kar se da hitro razvil motoriko, ravnotežje in ostale veščine za vožnjo kasneje na kolesu, je poganjalec odlična rešitev. Primeren je za otroke, stare od 3-5 let, seveda pa se prilagodi vsakemu posebej, odvisno od razvoja otroka. Za začetnike in tiste najmlajše otroke so primerni poganjalci z velikostjo plaščev od 10 do 12 col, med tem ko so 14 do 16 colski plašči primerni za večje predšolske otroke. Najlažji preizkus, katera je prava velikost poganjalca, je, da otrok brez težav z obema nogama stopi na tla. Prednost poganjalca je, da otrok hitro dobi občutek vožnje pri katerem nima dodatnega dela s prestavami ali pedali. Poganjalec je idealna izbira tudi za krajše izlete, ko se bo otrok veselo poganjal in ko bo utrujen, pa še pretežak ne bo za nošenje. Teža poganjalca ni pomembna samo za starše, ampak tudi za otroka. Strokovnjaki priporočajo, da teža poganjalca ne presega 30% teže otroka.

TRAIL GATOR

Trail Gator bar je namenjen skupnemu uživanju vas in vašega otroka. Enostavno ga pritrdite na obe kolesi (vaše in otroško), brez dodatnega orodja. Trail Gator dvigne prvo kolo otroškega kolesa in zaklene krmilo, s tem pa še dodatno poveča stabilnost in varnost najmlajšega kolesarja.

Ko imate fiksirana in povezana oba kolesa, lahko začnete z vožnjo. Otrok vam pri pedaliranju lahko pomaga, lahko pa se samo prepusti vaši hitrosti.

Sistem pritrditve je sandarden za vsa 12 in 20'' kolesa ter otroke do 33kg 

Lastnosti: 

- Vlečna cev za otroško kolo (tow bar) 

- Kompatibilen z večino koles 

- Enostavna pritrditev brez orodja 

- Zložljiv 

OTROŠKA KOLESA

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri otroškega kolesa? In kako izbrati pravo velikost otroškega kolesa? 

16-colsko kolo je primerno za otroke, stare približno 4 ali 6 let oziroma telesne višine 104-122 cm. Pomembno pri izbiri kolesa je, da so dovolj lahka in trpežna, saj le tako lahko otroci razvijejo dovolj moči. Večina otroških koles ima priložena pomožna kolesca, katera odstranite po potrebi, ko vaš otrok osvoji držati ravnotežje.  

20-colsko kolo je primerno za otroke, stare od 5 do 8 let, oziroma telesne višine 120-135 cm. Prva stopnja koles, ki spadajo že v mladinska gorska kolesa in so idealna za avanture po različnih terenih. Robustna aluminijasta otroška kolesa so idealna izbira za vašega mladega kolesarja. Ta kolesa ponujajo že široko paleto prestav, ki bodo otroku zagotavljale udobno in varno vožnjo. Če je kolo prave velikosti, je kolesarjenje 100% zabava. Potrebno je gledati, da so kolesa izdelana tako, da vzdržijo vse otroške "manevre" in bodo vašemu otroku služila dolgo časa. Atraktivni dizajni, lahki okvirji in izvrstne vozne lastnosti, vse to za vašega malega kolesarja.  

24-colsko kolo je primerno za otroke, stare od 7 do 11 let, oziroma telesne višine 127-142 cm. Ta kolesa se od odraslih razlikujejo le v velikosti koles, ki so glede na geometrijo kolesa optimizirana na 24-colska kolesa. Nekatera kolesa vam ponujajo že prednje vzmetenje za še udobnejšo vožnjo po različnih terenih, prav tako imajo več prestav za lažje premagovanje strmejših vzponov.

26-colsko kolo pa je primerno za otroke, stare nad 10 let oziroma telesne višine 140-158 cm. Kolesa, ki mejijo že na odrasla kolesa, saj imajo geometrijo okvirja, zavorne mehanizme in prestave, identične kolesom za odrasle. Bistvena razlika je le v velikosti koles. 

Izberite najboljše kolo za vašega otroka! 

Če na hitro povzamemo, kako izbrati najbolj primerno kolo za vašega malčka. Kolo nikakor ne sme biti preveliko. Pomembno je torej, da je velikost otroškega kolesa takšna, da otrok kolo lahko obvladuje, saj bo tako vožnja bolj varna. Vsa otroška kolesa si lahko ogledate v naši ponudbi