Kako izbrati pravo kolesarsko čelado?

Kolesarska čelada ali kot pregovorno radi rečemo: 'kahla za na glavo' je med vsemi kolesarji že nekaj časa dobro sprejet in eden izmed najbolj zaželenih delov kolesarske uniforme. Kolesarske čelade ne ponujajo več le osnovne zaščite, ampak so postale v zadnjih desetletjih korenito obravnavane in preoblikovane s pomočjo različnih inovacij. Z uporabo materialov naslednje generacije, aerodinamike in vrhunskih tehnologij so napredovale tako v kakovosti kot videzu.

Daleč od nekdaj okorne oblike so sodobne čelade za kolesarjenje elegantne in tehnično dovršene. V tem članku ti bomo za lažjo izbiro kolesarske čelade predstavili kako pravilno izbrati kolesarsko čelado, njihovo anatomijo in lastnosti, različne stile čelad glede na tvojo izbiro kolesarjenja in kdaj je potrebno čelado zamenjati.

Kako izbrati pravilno kolesarsko čelado?

Raznoliki stili, različne velikosti, nameni in funkcije... vse te informacije lahko zmedejo prav vsakega, ki se ravno sooča z nakupom obvezne varnostne opreme najbolj občutljivega dela telesa - glave. Za začetek je najprej potrebno poiskati pravo velikost, kar se pri čeladah označuje z obsegom glave v centimetrih. Kalupi čelad so različnih velikosti, kar omogoča, da se čelada kar se da prilagodi tvoji glavi in ena velikost pokriva razpon obsega glave kot npr. velikost L 59-63cm.

Kako pravilno izmeriti obseg glave?

Sam postopek traja manj kot minuto. S preprostim merilnim trakom se postavite približno 2,5 cm (približno en palec) nad obrvmi in izmerite obseg, pri čemer držite merilni trak nad ušesi.

Najširši del glave je izmerjen in končna meritev nam pove podatek, na kateri temeljijo velikosti čelade. Med meritvijo je pomembno, da se merilni trak tesno prilega in meritev nekajkrat ponovi, da si zagotoviš točen rezultat. Najti čelado, ki se popolnoma prilega tvoji glavi je najpomembnejša naloga, saj le pravo prileganje zagotovi maksimalno varnost in učinkovitost čelade v primeru padca ter za splošno udobje.

XS: 47 - 51 cm

S: 51 - 55 cm

M: 55 - 59 cm

L: 59 - 63 cm

XL: 61 - 65 cm

Anatomije kolesarskih čelad

Kolesarske čelade se razlikujejo glede na stil in vrsto tvoje vožnje. Ne glede na to, pa pri nakupu full-face, cestne ali mtb čelade ne smeš pozabiti na njihove najpomembnejše lastnosti:

- Prezračevanje – zasnova, število in prostornina zračnih kanalov/odprtin
- Prilagoditveni sistem – slog pripenjanja na zadnji strani čelade, da ostane na mestu
- Podbradni trak – drži čelado na in v fiksnem položaju.
- Oblazinjenje – količina oblazinjenega materiala v notranji podlogi čelade. Odstranljiva podloga vam omogoča pranje, kar je pomembno za higienske namene
- Teža – še posebej pomembna za tekmovalne čelade
- Reflektivnost – izboljšuje opaznost v slabših svetlobnih pogojih
- Zaščita pred udarci – obstaja več tehničnih rešitev, vključno s SPIN in MIPS
- Vizir – Nekatere čelade, zlasti tiste za MTB, so opremljene z odstranljivimi vizirji. Vizir na kolesarski čeladi ima dva namena, ščiti oči pred soncem in preprečuje nabiranje dežja na očalih
- EPS podloga - Glavnina čelade, ki se v primeru trka zmečka in deformira, da absorbira udarce. To je lahko izdelano iz ekspandiranega polistirena ali celo iz ogljikovih vlaken
- Ohišje - Zunanja trda lupina, ki ščiti EPS podlogo

 

Kdaj je potrebno svojo staro čelado zamenjati?

V primeru, da si imel s kolesom nesrečo in je bila čelada v stiku s tlemi, je potrebno čelado zamenjati takoj. Pri trku se namreč notranji materiali deformirajo, saj s tem blažijo udarec, hkrati pa niso več zanesljivi v primeru naslednjega padca. Istočasno bodite pozorni na starost čelade. Vsak material se s časom spreminja in izgublja na svoji prvotni kvaliteti. V glavi si moraš vedno ponavljati stavek: „Glavo imam pač samo eno!“

Pravilno prileganje in uporaba kolesarske čelade

Tvoja čelada mora nujno omogočati dober in odprt vidni kot ter seveda vrhunsko zaščito. Pri izbiri bodi pozoren, da zgornji trakovi okrog ušes tvorijo obliko črke "V" tik pod ušesom in se tesno prilegajo glavi. Pravilno pripenjanje čelade z zaponko pod brado je tako, da lahko med trak in brado postaviš največ 2 prsta, s tem zagotoviš optimalno lego čelade na glavi in si zagotoviš udobje. Večina sodobnih kolesarskih čelad je opremljena z vrtljivim kolescem na zadnji strani, ki omogoča prilagoditev čelade glede na obseg glave in te prijetno objame.

Cestne kolesarske čelade:

Cestne kolesarske čelade so zasnovane tako, da so lahke in bolj aerodinamične, kompaktne in nudijo maksimalen pretok zraka. Cestne čelade po večini krasi nizka teža ter manjši kalup. Kot pri vseh čeladah se tudi v tem segmentu delijo glede na stopnjo zaščite, uporabo materialov, število zračnikov in zapenjalnih sistemov.

Gorske in treking kolesarske čelade

Treking in MTB čelade so namenjene vsem, ki se radi zapeljete tudi izven urejenih asfaltnih površin. Po večini so te čelade opremljene z velikim zračnimi odprtinimi, zaščitnimi mrežicami proti mrčesu, odstranljivim vizirjem, ki omogoča zaščito pred soncem in blatom, hkrati pa deluje kot dodatni blažilec v primeru padca naprej čez krmilo kolesa. Gorske in treking kolesarske čelade imajo malenkost podaljšan zatilni del, ki nudi dodatno zaščito spodnjega dela glave. Kot pri vseh čeladah se tudi v tem segmentu delijo glede na stopnjo zaščite, uporabo materialov, število zračnikov in zapenjalnih sistemov.

Gorske "full-face" kolesarske čelade

Tovrstne "polne" čelade, ki na videz spominjajo bolj na motoristične čelade, so namenjene vsem tistim, ki obožujete spuste po razgibanih terenih. Čelada ponuja popolno zaščito celotne glave in obraza. Poleg vrhunske zaščite pa imajo full-face čelade manjšo pomanjkljivost, in sicer uporabo pri pedaliranju navzgor. Pretok zraka je pri tej vrsti čelad malenkost okrnjen, saj je prvotno namenjena spustom. Še vedno pa je Full-face kolesarska čelada odličen in nujen sopotnik v vseh bike-parkih.