Tekaški čevlji do -40%! Uporabi kodo: CEVLJI10 in ujemi dodatnih 10% popusta tudi na že znižane čevlje.

Kako se lotiti nakupa turne opreme?

Turno smučanje je v zadnjih letih doživelo izjemen razcvet. Razlog za to je bil deloma Covid in posledično zaprtje smučišč, vsekakor pa tudi splošni trend dvigovanja priljubljenosti vseh outdoor športov. Turno smučanje, v kolikor se ga lotimo na pravi način, je zagotovo ena najlepših oblik zimske rekreacije. Glede na dejstvo, da gre za mlad šport, oprema pa je za nekega začetnika prava znanstvena fantastika, smo se že nekaj časa nazaj o njej pogovorili z Nejcem Kuharjem, nekdanjim vrhunskim tekmovalecem v turnem smučanju, sedaj pa vaditeljem turnega smučanja in organizatorjem turno smučarskih tečajev. Postavili smo mu nekaj vprašanj o izboru prave turno smučarske opreme.

Nejc, kako se sploh lotiti nakupa prvega kompleta turno smučarske opreme?

To zna biti za marsikoga res pravi križ, saj je oprema za turno smučanje zelo kompleksna, hkrati pa je na trgu že toliko ponudbe, da se je nekemu začetniku, ki ne ve praktično nič o opremi in športu, zelo težko odločiti za pravo. Zato bi vsakemu začetniku predlagal, da si opremo najprej izposodi enkrat ali dvakrat, saj bo s tem dobil nek občutek, kaj turno smučarska oprema sploh je. V Šport 11 ponujamo širok izbor turnih smuči in pancarjev, tako da bo vsakdo lahko preizkusil tisto kar želi.

Turno smučarska oprema

Ok, opremo smo sedaj sprobali, nekako vemo kaj bi želeli, kaj pa sedaj? Kje začeti nakup?

Vsekakor so najbolj pomemben kos turno smučarske opreme turni čevlji oz pancarji. V kolikor boste izbrali pancarje, ki vam bodo ustrezali, ste naredili več kot polovico dela. V primeru, da vam je ustrezal kakšen model izmed testnih, imate lažje delo, saj je najbolje kupiti kar preverjeno zadevo. V nasprotnem primeru pa vam bodo svetovalci v naši trgovini najprej izmerili stopalo in na podlagi tega priporočili najbolj ustrezne modele in velikost. Glede na vaše smučarsko predznanje in nadaljnje želje in cilje, boste nato izbrali najbolj optimalen turno smučarski pancar.

Turni pancarji

Kaj pa če mi noben čevelj ne 'sede'?

Večina sodobnih turnih čevljev ima termofobilne vložke, kar pomeni, da jih je možno v trgovini, pred prvo uporabo toplotno obdelati in s tem še dodatno prilagoditi vašem stopalu. Predvsem v primeru specifične oblike stopala in stopalnega loka, vam bodo prodajalci priporočili tudi posebne ergonomske SIDAS vložke. To že vse spada v kategorijo bootfiting, s katerim je cilj, da pancar čimbolj prilagodimo vašemu stopalu in s tem naredimo prve ture kar se da udobne. Skrajna oblika bootfitinga je prilagajanje (predvsem širjenje) plastike.

Bootfitting

Kako pa do pravih smuči, dolžine in širine?

Širino in dolžino smuči se izbira glede na vaše smučarsko predznanje in pa želje ter cilje, ki jih imate pri turno smučarskem udejstvovanju. Glede širine smuči (meri se v mm pod pancarjem) so mnenja zelo deljena in vsak, ki je našel svojo optimalno smučo, bo zagovarjal, da je to najboljši nakup na svetu. Sam bi svetoval predvsem to, da nek začetnik, brez gorniških izkušenj, ki bo posledično izbiral lažje turne smuke, zagotovo ne potrebuje širine 100 in več pod pancarjem. Po drugi strani pa imamo na socialnih omrežjih poplavo smučarjev in njihovih posnetkov v globokem pršiču in na idealnih terenih, ki seveda uporabljajo smuči 100+. Naj vas to ne zavede, saj je za običajnega smrtnika z redno zaposlitvijo to dosegljivo v povprečju 3-5x na sezono. Tako da glede širine svetujem, da se ne prenaglite, za začetek boste s cca 90 +- nekaj mm, pokrili celotno sezono zelo dobro. Pa še glede dolžine, kjer bi pa tudi uporabnike razvrstil v dve skupini – klasično touring populacijo in bolj free usmerjeno freetouring populacijo. Prvi se pri nakupu odločajo za dolžine krajše od svoje višine, vendar ob upoštevanju novih geometrij in rockerjev (ki se razlikujejo od 10 let starih modelov), nikomur ne bi priporočil več kot 10 cm krajših smuči. Freetouring populacija pa se večinoma odloča za dolžine svoje višine oz še kakšen cm višje. Kam se uvršča, najbolj ve posameznik sam.

Turne smuci

Ostale so nama še vezi? Se sploh še kdo odloča za ne-pin sistem?

Pri turno smučarskih vezeh je praktično ves turni razvoj in market prešel na pin sistem. Glede na zelo široko ponudbo teh vrst vezi, praktično ni več tehtnega razloga, da ne bi šli v nakup pin vezi. Ker pa je tudi v tem segmentu znamk in modelov res veliko, je zelo pomembno, da izberete sebi najbolj primerno vez. Niso namreč vse iste in vse optimalne za vsakogar. Z našimi svetovalci boste zagotovo našli optimalno vez glede na vaše smuči, način smučanja ter vašo težo. Te trije dejavniki so najbolj pomembni pri izbiri prave vezi, ki je po eni strani izgleda najmanj vpliven kos opreme, po drugi strani pa je samoumevno, da deluje in vas nikoli ne pusti na cedilu.

Aja, pozabila sva na kože? Moramo biti pri tem na kaj pozorni, ali enostavno vzamemo komplet, ki ga ponujajo skupaj s smučmi?

Kože oziroma turni psi res delujejo najbolj postranski del opreme, ampak samo do točke, ko z njimi nimate težav. Govorim o težavah, da se vam delajo cokle, da vam ne prime lepilo, se vam prijema lepilo na smuči itd. Skratka kos opreme, ki vam zna še kako pokvariti turo. Na grobo lahko ločimo hybridne kože in kože s klasičnim lepilom. Lastnost prvih je, da se površina, ki se prilepi na smučo, da očistiti s posebnim čistilom in s tem podaljšujemo življenjsko dobo kož, vendar po določenem obdobju (lahko tudi nekaj let, odvisno od skrbnosti) to lepilo ne prime več in kože so odslužile. Lastnost klasičnega lepila pa je, da je lepilo možno obnoviti (večkrat) in kože so tudi po 20 letih še vedno uporabne. Glavno pa je, da za vse kože dobro skrbite, jih po vsaki uporabi posušite na suhem zraku in ne v bližini kakšnih oddajalcev toplote, nato pa posušene zložite in pripravite na naslednjo uporabo.

Smo še kaj pozabili?

Na turno smuko vsekakor spada lavinski trojček, čelada, primeren nahrbtnik in pa seveda primerna oblačila. Vendar o tem pa kdaj drugič.

Lavinski trojček